IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери излязоха на национален протест срещу избиването на животни*

Премиерът Бойко Борисов защити мерките за справяне с болестта в Югоизточна България

13:35 | 18.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест пред Министерския съвет. Те са недоволни от недостатъчното, според тях, държавно финансиране за техния сектор и ниските компенсации за умъртвяването на животни заради чумата по овцете и козите в Югоизточна България, съобщи БНР.

Протестът е организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите искат да се спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъкът на хората. Протестиращите настояват също незабавно да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност във връзка с кризисната ситуация.

Други животновъдни асоциации обаче, като Обединени български животновъди, се обявиха против протестите.

Междувременно премиерът Бойко Борисов защити мерките, които са предприети за справяне с болестта. „Тази зараза трябва да се прекрати, иначе ще трябва да се избият много повече животни“, каза той в началото на заседанието на кабинета, предаде БТА.

Борисов разпореди на министъра на земеделието Румен Порожанов да даде информация как се действало при подобни случаи при управлението на БКП преди 1990 година. „Армията затваря и загражда района и се действа по същия начин“, уточни той. Има държави, в които всичко се изгаря в десеткилометрова зона по границата, каза Борисов. 

„Упрекът ми към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е, че трябва да се проявява максимална човечност. Тази зараза трябва да се прекрати, иначе ще трябва да се избият много повече животни“, посочи той и допълни, че е разпоредил на границата с Румъния да се сложат електропастири за спиране на заразата (болестта Африканска чума по свинете), но се оказало, че има опасност за децата.

Борисов разпореди на министрите да направят всичко необходимо за спиране на чумата по дребните животни. Ако заразата се разпространи, обезщетенията ще са за стотици милиони лева, заяви той. „Проявете съчувствие и човещина и бързо плащайте. Убедете хората, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и целият сектор ще загине.

Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция“, посочи премиерът. „Вземете всички мерки за дезинфекция“, препоръча още Борисов.

„75% от обезщетенията, които се плащат в момента на животновъдите с евтаназирани животни, ще бъдат възстановени от Европейската комисия", каза Румен Порожанов, цитиран от БНР.

Той определи като абсурдни исканията за 300 евро компенсация за животно в районите с чума. "Ние такива цени от 300 евро не можем да защитим пред никого. Не е нужно да правим такъв популизъм. В момента обаче оценките, които направихме, са абсолютно адекватни", каза той.

1 млн. лева е сумата за обезщетения за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата. Порожанов припомни, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. Предстои заседание на Оперативния щаб за справяне със ситуацията.

Порожанов заяви още, че протестите срещу ниските обезщетения на стопаните, чиито стада са засегнати от чумата, се подкрепят от 25-30% от бранша.

Земеделският министър ще посети отново в следващите дни засегнатите от болестта населени места.

Междувременно Административният съд София-град отказа дa cпpe зaпoвeдтa зa избивaнeтo нa живoтни в Cтpaнджaнcĸo, съобщи БНР. Магистратите бяха сезирани от депутата от БСП Кристиан Вигенин. Жалбата му е обявена за недопустима. От БСП сезираха съда заради cъмнeния в дocтoвepнocттa нa диaгнoзaтa „чyмa пo дpeбнитe пpeживни живoтни“. Днешното решение на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Протестът приключи следобеда, като Румен Порожанов съобщи пред протестиращите пред сградата на МС животновъди, че има възможност за изплащане на помощта de mrnimis в размер на 15 лева, предаде БТА. В момента ставката една овца-майка или коза-майка е 7 лева.

За неполучените компенсации по отменената от съда Наредба 3 (за изплащане на субсидии за обвързана подкрепа срещу фактури за продадено мляко – бел. р.) той информира, че след анализ ще се заложат средства за 2019 г. в бюджета.

Протестиращите съобщиха, че са удовлетворени. Стадата ще бъдат възстановени в началото на 2019 г., защото има шест месеца карантина.

По-рано днес със заповед на премиера Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието бе освободен Цветан Димитров. Борисов разпореди на Порожанов да освободи също така директорa на дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директорa на дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Също днес президентът Румен Радев посети Болярово и призова правителството за диалог с протестиращите и със стопаните на място, когато се взимат решения. „Начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на гражданите в българските институции“, каза той. 

*Новината е допълнена в 17.35 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Запушете им устите с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
80% в действие :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още