IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: България е готова да се включи в "Турски поток"

Според премиера Турция може да се възползва от бъдещи доставки на електроенергия от АЕЦ „Белене“

14:47 | 03.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

България е готова да се включи към "Турски поток", когато договорът бъде подписан, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на газовия лупинг между компресорна станция "Лозенец" до очистно съоръжение "Недялско".

На събитието присъстваха турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, българският енергиен министър Теменужка Петкова, както и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

Предвидено е след изграждането на лупинга да се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България за Турция, както и в обратна посока, от 14 млрд. куб.м. до 15,7 млрд. куб. м годишно.

Според премиера Борисов изграждането на трасето е крачка напред в развитието на добросъседските отношения между България и Турция. 

"Съоръжението е с дължина от 20 км и с ширина на газопроводната тръба от 1000 мм", сподели Владимир Малинов, който преряза лентата заедно с министрите. 

"Вече имаме 150 км обща дължина на реверсивната система с Турция", изтъкна информацията Борисов, като добави: "Там, където има газопроводи и атомни електроцентрали, ще има и мир".

Във връзка с изграждането на АЕЦ "Белене" той заяви, че Турция може да се възползва от този проект и в бъдеще да купува необходимата й електроенергия.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също изрази оптимизма си относно новия газов лупинг, който ще спомогне за енергийната диверсификация в региона.

Компресорната станция "Лозенец" е включена в трасето на преминаващия през българската територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония.

През 2016 г. „Булгартрансгаз" ЕАД завърши реконструкция на компресорната станция като част от проекта за модернизация на четирите станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман" чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресори на обща стойност над 200 млн. лв.

Разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистното съоръжение "Недялско" е от съществена важност за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, изтъкна Борисов по време на посещението си в Турция през юни.

Междусистемната газова връзка Турция - България (ITB) е проект за развитие на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на "Булгартрансгаз" ЕАД България, и BOTAS, Турция, чрез който трябва да се осигури възможност за диверсификация на източниците на природен газ, на доставчиците и маршрутите, като по този начин да се повиши сигурността на доставките в региона и развитието на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Тоа вече и АЕЦ Белене е построил, че и тока от нея почва да се пазари къде ще го продава и кой ще го купува. Баси и визионера :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още