IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 400 души са ранени при антиправителствените протести в Румъния

Сред пострадалите са и 24 полицаи, няколко души са арестувани

09:03 | 11.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души.

По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 хил. души., но по неофициална информация протестиращите са били 100 хил. Хиляди хора изразиха недоволството си и в други градове. 

Румънците са недоволни от решенията на управляващите социалдемократи по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че е осъден на затвор за корупция.

Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите.

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още