IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли най-сетне Apple в Китай?

Устройствата с по две сим карти, предназначени за Китай, Макао и Хонконг са добра предпоставка за това

10:24 | 14.09.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди 5 години американската технологична компания Apple пусна на пазара iPhone 5c, като очакванията към него бяха да привлече интереса на потребителите в един от ключовите разрастващи се пазари за компанията. Моделът определено не оправда очакванията. В Китай версията 5c беше предпочитана единствено заради ниската си цена, пише Bloomberg.

Две години по-късно базираната в Купертино компания представи iPhone SE. Най-отличителните подобрения на модела бяха в камерата и процесора.

Apple си взе поука от неуспеха от 5c и предприе добре обмислени действия в разрастващите се пазари, предлагайки „последен модел“ и спестявайки разходи от компоненти. Въпреки това моделът не донесе успехи за компанията на китайския пазар. Приходите на Apple в азиатската страна бележат спад през последните 2 години, тъй като потребителският интерес в региона е насочен към Android версиите.

Реално погледнато трудно може някой от последните iPhone модели да се нарече евтин. Най-евтиният от тях е с пазарна цена от 749 долара, докато при дебюта си iPhone SE струваше почти два пъти по-малко – 399 долара. Изглежда, че Apple си е взела поука от досегашния си опит и вече осъзнава, че потребителите не търсят непременно евтина алтернатива.

След дебюта на iPhone X американската компания установи, че има силен пазар за скъпи устройства, ако цената отговаря на качеството. През последното тримесечие на 2017 г. (след дебюта на iPhone X) технологичният производител отчете повишение на приходите от 11%, като през първото и второ тримесечие ръстът е със съответно – 21,4% и 19,3%.

Последният модел iPhone XR, който излезе на пазара в началото на тази седмица, има същия процесор и еднаква резолюция на камерата в сравнение с предходните по-скъпи версии на iPhone, като това е показателно за стратегията на Apple. Основната разлика е в дисплея и качеството. 

Експертите смятат, че най-силно търсени на разрастващите се пазари ще са устройства с две сим карти. Това предоставя възможността на потребителя да разполага с два телефонни номера – за работа и развлечения, местни и международни. Всеки от най-новите iPhone модели е с един слот за сим карта и електронна сим карта. Двете позволяват управлението на един профил и един номер.

В Китай, Макао и Хонконг Apple ще предлага модели с два слота за нано сим карти. По-този начин ще бъдат заобиколени местните забрани за употребата на електронни сим карти.

Обобщената картина показва, че преди 5 години Apple се разширяваше на пазара в Китай, предлагайки евтини устройства с широка гама от характеристики. Днес най-евтиното устройство на американския производител на техника е с почти еднакви характеристики в сравнение с топ предложенията му. Също така Apple вероятно ще разтърси пазара на мобилни устройства в Китай, предлагайки модели с два слота за нано сим карти, които ще се наредят сред най-скъпите смартфони в страната.

Безспорно, основаната от Стив Джобс компания измина дълъг път, докато разбере напълно предпочитанията на потребителите в Китай.  

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 5 години
Моя работи без проблем от 2001 made in Austria.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
И кво си видел ве, драги, от Мийлето?! Имам една дето бичи от 2003-та - НИЩО не е мръднало, а ми изгледа децата. Още две имам в София - едната от 2007, другата от 2013. Работят, върщат работа, хабят малко вода и ток.Еми дреме ми за мнението ви - купувайте си *** и се радвайте, че сте големи разбирачи. Никой на никого не опира пастолет у челото да си купува квото и да еИ Форд можеш да си купиш, ама сите сакат БМВ...Ми аз па за "***" за 100 000 бона мангизи не давамЕ те тва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
lozkhris
преди 5 години
Ми не, брато. Българският Либхер е само няколко модела и те се продават в целия ЕС и където има Либхер пазарно местенце. Има немски Либхери в Бг и още как - ама нема как да знаеш като ползваш Беко. Да не говориме, че Либхер е австрийска фирма всъщност и най-големите им модели - тея от 75 и 90 см са произведени в Австрия . А българските Либхери са със страхотно качество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
Брато, твой си избор. Дет се вика, въпрос на вкус -рекло кучето и си облизало м.ъдете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Преди малко време си купих една машинария БОШ и неа ви кааам след колко малко време се скапа.Марките не са това, което бяха.А и вече, ако нещо не е правено в Китай, то не е оригинално :) Не че въпросната джаджа беше китайска изработка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
за Милето съм абсолютно прав щот видех кво стана, за тва съм са с Wirlpool 10г. или как се пише там, а Япъла въведиха първи touch display и толкоз и са плащай, еми нье нье мммерси .... часовници ше праят е има кой да прай часовници не са ни Апъл ни Самсунга .... А са за некви *** да дам над 1000$ за тел. ?!?! ммм нивга или па за техните лаптопи 3000$ тва па треа си ударен с мокър парццал да го напрайш, тааа кво са били преди, да били са са може да хоат да продават дъвки с дъх на ябълка на пазара за мене толко струват - не повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Идеята бе да сравня среден клас пералня, с висок, а аег, бош и сименс, далеч не са среден клас, тъй като повечето нови минават 1000лв.. А бош и сименс нямат разлика, както и другите - аег, зануси и електролукс. Хората тук си нямат на представа какво купуват, народа купува уреди, на които имената са им просто марка, а реално ги има същите като части и вид, но не плащаш за един стикер 50лв отгоре. Разни класически серии, странни цветове, са буквално същите уреди, в лъскава опаковка. А указанията за използване на уреда са масово пренебрегвани и зимата, като хладилникът им не работи, почват да звънят по сервизи, а там е написано, че трябва в помещението да е над 10 градуса, за да работи нормално. Ако е кадърен сервиз ще ви го кажат още по телефона, ако не са - ще дойдат, ще ви вземат парите и ще ви кажат, че са сменили някаква глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Ти па! Да сравняваш Беко с Миле... :lol: Поне да беше казал Бош, Зименс, АЕГ... ;) :lol: То и една баба у блока още с Перла 05 си кара, веднъж седмично гледам, че простира чаршафи - сигур си е доволна жената, ама... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
И наскоро един правеше тест, купи си две шапки, оригинална за 400$ и менте за 20$ (не помня марката). Ментето издържа повече, според него това се дължало на това, че хората там се стараят да прилича на оригинала и влагат по-добри материали в изработката.А за ел.уредите - маса народ си купува Либхер хладилници, немско качество... Ама не, правят ги в село до Пловдив. Немски Либхер е над 2к лв., такива в България няма, освен ако не си докараш сам или отново не пазаруваш 10-та ръка от някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Ей ся шти обясним место него: когато през 2008 тройката на Епъл правеше разни неща, дето никой не беше веждал и конкуренцията им беше на бутони и монохромни дисплейчета 25х30 пиксела, доста народ с по $1000 излишни си купи. От тогава Самсунг и Хуйвей ги гонят. Едва от лани - по-лани уж ги настигнаха, ама през това време, докато ония се учеха, сума народ си вършеше сериозна работа с епълите и сега не му се правят експерименти - тука има, тука нема... И с Мак-овете същата работа - вече 25 годин ми вършат работа и изкарват кинти. Тепърва да се учим на сбиртък писи с уиндоус - да, ама не... тц! ;) :lol:И за Милето не си съвсем прав - и те пуснаха тънка лайстна, ама си правят още и от "онези" - 120-килограмовите за по неколко хилки и ората си ги купуват... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още