IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешно променят данъчното законодателство заради незаконните цигари и алкохол

Сега в нормативната уредба има дефицити, твърдят управляващите

15:04 | 25.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има  дефицити в данъчното законодателство и до края на следващата седмица в парламентарната комисия, която се занимава с контрабандата, ще има експертни предложения за промяна. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов, който обсъди с правосъдния министър Цецка Цачева, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси, промени в акцизното законодателство.

До две седмици предложенията трябва да са внесени в парламента. 

Според Цацаров поясни, че към момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. Със законодателните промени ще се преследва нелегалното производство – ще бъде въведен регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. 

„Има политическа воля, която да доведе до промените“, смята главният прокурор.

Цецка Цачева обяви, че експертна група от Министерството на правосъдието ще се заеме с конкретни предложения в чл. 234 в Наказателния кодекс.

Тя обясни, че разчита на Данаил Кирилов за бързина при предвижване на законодателните предложения, за да не се губи време, ако инициативата е само от правосъдното министерство.

„Констатирахме, че само с тези промени може да спре производството на нелегални стоки като цигари и алкохол“, посочи Цачева.

Данаил Кирилов обяви, че поема ангажимент да се прецизира законодателството при нарушение на акцизното облагане и в такъв случай да се носи наказателна отговорност заради обществената опасност.

„Надявам се народните представители да го приемат като сериозно нарушение. Още днес ще докладвам и следващия вторник ще внесем готови текстове. Надявам се такова обсъждане да не е политическо“, коментира депутатът.

В отговор на въпрос дали е трябвало да се затвори фабриката на Миню Стайков за 48 часа Владислав Горанов каза, че това време е било необходимо, за да се съберат доказателства.

„Пломбирането беше извършено от митническия контрол на Агенция „Митници“. Подобно нарушение доведе до отнемане на лиценза, защото има основателни съмнения за отклонения“, коментира финансовият министър. Той е убеден, че в бъдеще такива спорове ще се решат от акцизното законодателство.

Главният прокурор потвърди, че има пропуски в законодателството и „сега имаме възможност да кажем, че, ако законът продължава в този вид, не е ясно какви ще са последствията“. Цацаров се надява „идеите, намеренията и волята да са облечени в законодателна форма, така че след време законът да покаже съвършенство“.

„С Цачева коментирахме възможността опитът за нарушение също да бъде инкриминиран и това е нашето мнение“, категоричен е Сотир Цацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 5 години
А какво ще правите с "ОШФОРКОВЦИТЕ" като Гинка и "американските" МАРИЦИ, които правят ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ на бъдещите вземания, превръщайки ни в платци на техните задължения към кредитора??НЕ ВИ ЛИ ВПЕЧАТЛЯВА ФАКТА, ЧЕ СЕ СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ МЕЖДУ КРЕДИОР И ИНВЕСТИТОР без в него да взема участие третата заинтересовата страна - МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ НА ТЕЗИ ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ. КОГА НАЙ СЕТНЕ ЦАЦАРОВ ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ДЕПОЗИРАНИЯТ ДО НЕГО СИГНАЛ ОТ ДЕЛЯН ДОБРЕВ , по повод особенния залог на АВЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ при който милиони българи плащат техните дългове , и не държавата , а тези тарикати стават собственици на заложените активи?!!КОГА БЕ ЦАЦАРОВ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Сетиха се След кат бяха източени стотици милиони а може би милиарди от бюзжета със кражба на Д Д С и акцизи Цацаров защо не се заинтересува кои депутати предложиха този закон и кои нададоха вои когато Дянков предложи да бъдат монтирани броячи на машините за цигари и алкохол Тогава Цацаров може да разбере много нтересни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
акцизни стоки, а?Ще инкриминираме производството на домашна ракия, това ли казват тия петимата изтърсаци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още