IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талантите, а не финансирането е новото предизвикателство пред предприемачите

Бизнесът трябва да работи с конкурентите, които се оказват партньори при достигане на стандарти, коментираха предприемачи на форум на Клуб Investor.bg

08:57 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как се започва от нулата, какви са предизвикателствата, свързани с намирането на кадри, в кои области има най-голям потенциал за развитие, как се използва изкуственият интелект.

Тези теми коментираха предприемачи с иновативен бизнес, които са развили успешно своите проекти, на форума на Клуб Investor.bg „Предприемачи на бъдещето“.

„При различните бизнеси има различни предизвикателства. За разлика от 2006 г. сега има много възможности. Проблемът обаче не е да се намери финансиране, а правилния екип с кадри, с които да гледате напред“, заяви Борис Колев от CSR Bulgaria, който работи по редица проекти, но специално време отделя най-вече на социалните.

„Помогнали сме на над 50 хиляди пътници да получат компесации при решаване на проблеми с полети и получаване на обезщетения", похвали се Татяна Миткова от ClaimCompass.

Тя обаче не скри, че за успешното развитие на проекта е финансирането и набирането на капитал.

„През първата година трябваше да направим така, че да развием проекта, за да не остане той само хоби проект при нулев капитал. Свързахме се с малък фонд от Истанбул и стигнахме до Калифорния и взехме 150 хил. долара и там се развихме като акселератор", посочи тя.

И за нея търсенето на кадри и намирането на ментори е сред предизвикателството да правиш бизнес.

Според д-р Спас Керимов от Printivo, чиято фирма се фокусира върху 3D принтиране на тъкани, а сега и на костна тъкан, в България се усеща липсата на култивирания талант – хора, които да се занимават с наука, но да участват и в стартъп.

„Аз изпитах липсата на свързващо ниво и прочетох книги с приложими познания при търсене на инвеститори. Екосистемата е много млада, изключвайки информационните технологии, към които интересът е най-голям, за останалите стартъпи е важно да се самообучават, за да останат в стартъп света“, посочи той.

За Силвия Павлова, създател на козметичната фирма Wooden Spoon, бизнесът в България „трябва да работи с конкуренти, които се оказват партньори при достигане на стандарти“.

„Не слагахме цифрите на масата, а идеите, продаваме в 36 държави", обяви тя и поясни, че предимството на иновативната козметика е „да не слагаме на лицето си това, което не можем да изядем“.

Павлова разкри, че няма проблем с кадрите и наемат хора, които имат любопитство.

За нея е много важно фирмата да се наложи като българска на европейския пазар и да продава продуктите си като Made in Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още