IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90,81% от македонците са подкрепили договора с Гърция*

Към 18,30 ч. в референдума са участвали 34,09% от македонските граждани, сочат първоначалните данни

22:04 | 30.09.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

90,81% от македонските избиратели са гласували „за“ договора с Гърция, а 6,18% са пуснали бюлетина с „не“ на референдума за името на страната, показват първоначалните резултати, цитирани от македонската агенция МИА.

Резултатите, публикувани на сайта на Държавната избирателна комисия, са от обработените бюлетини в 50% от секциите.

Избирателната активност към 18,30 ч. е била 34,09%, сочат последните данни на Комисията.

Днес македонските граждани трябваше да отговорят на въпроса: „Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?“.

Всенародното допитване идва след постигнатото през юни Преспанско споразумение между Атина и Скопие за промяна на името на бившата югорепублика. Договорът би следвало да премахне дългогодишните възражения на Гърция, която претендира, че името Македония принадлежи на една от нейните области, пред присъединяването на Република Македония към ЕС и НАТО.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев заяви, че в Македония е бил проведен мирен и демократичен референдум. 

"Ако голямо мнозинство от гражданите са гласували "за", тяхната воля трябва да бъде уважена от парламента. В противен случай ще бъдат проведени предсрочни избори", допълни той в комюнике след затварянето на секциите за гласуване. 

Според Заев волята на гласувалите в консултативния референдум трябва да бъде превърната в политическа активност в парламента. 

"Ако, както се очаква, голямото мнозинство от гласувалите са избрали "за", бъдещето е ясно. Гласуването на депутатите трябва да ускори процесите към членство в ЕС и НАТО. Очакваме депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да уважат демократичното решение. В противен случай ще трябва да използваме другия инструмент, с който разполагаме - предсрочни избори", заяви Заев. 

Той изрази очакване, че въпреки бойкота на лидерите на опозицията, мнозинството от гражданите са избрали европейския път. 

Заев отбеляза, че референдумът е най-висшият демократичен инструмент и вотът на референдума е окончателен, така че волята на народа трябва да бъде уважена от всички. 

Около 1000 привърженици на бойкота на референдума започнаха да празнуват заради данните за слабо участие, оповестени от Държавната избирателна комисия преди затварянето на секциите, съобщава Асошиейтед прес.

Те скандираха „Македония“ пред парламента в столицата Скопие. Споразумението с Гърция за името беше посрещнато с противопоставяне и от двете страни на границата, като критиците обвиняват съответните си правителства, че са направили твърде много отстъпки на отсрещната страна, припомня агенцията.

Председателят на Световния македонски конгрес Тодор Петров прочете 18 точки от декларацията на движението, която призовава за анулиране на гръцко-македонското споразумение за името и призовава прокуратурата да повдигне обвинения срещу македонския външен министър Никола Димитров, който подписа документа от името на Македония. 

Петров призова също президента на страната Георге Иванов да спази конституцията и да не приема поправки в нея, съобщава агенция МИА.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви в Twitter, че референдумът в Македония е „невалиден“ заради слабото участие.

Каменос, който е лидер на националистическата партия „Независими гърци“, по-малкия партньор в управляващата коалиция, каза, че партията му ще гласува срещу ратифициране на споразумението за името, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Гръцкото външно министерство, от своя страна, потвърди ангажимента си към споразумението и заяви, че уважава избора на народа на Македония.

*Допълнена в 22,33 ч. с изявлението на Зоран Заев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
По - *** причина от името на държавата за да не влезе в ЕС не мога да се сетя :D. Колкото и простотия да има в ЕС все пак по - добре в него отколкото извън него. Поне хората имат възможност по - лесно да отидат където искът без *** визи и паспорт. Сега макетата като са извън саюза са чъфнали и вързали :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Нали?Примери - Северен Кипър, Косово, ФолкландитеНе, не излизай с мантрата "Крим" - вече и слабоумни не я приемат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
слабо, колеги ... гърците трябваше да вкарат зелени човечета за по сигурно, работеща практика е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
България избра, Берлин избра не е "91% от българите казаха ДА"....Референдумът за Белене, anyone?....Референдумите са аконни само ако са гласували 50%+ 1 ит имащите право на глас. !!Семантиката не спасява политкоректността, нито prawi желаното действителноГласували са 34 % от имащите право на глас - т.е. две албански селаДругото е казало или не, или не е гласувало изобщо, което е същотоErgo - референдумът е науспял и ресълтатите му не трябва да се зачитат.ТлковаQuod erat demonstrandum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Ако трябва да сме наистина точни, заглавието трябва да е: "Албанците са подкрепили договора с Гърция" ;-)http://***.focus-news.net/news/2018/10/01/2573283/makedonskiyat-vitsepremier-buyar-osmani-albantsite-glasuvaha-v-maksimalen-broy.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Така е като се правят на велики. Такава държава с такова име никога не е съществувала. Лошото е, че на нас ще ни създават главоболия. На ЕС им дреме за макетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Е същото е и при нас и по света. Казва се "България избра, Берлин избра..."Но се има предвид, че болшинството от гласувалите са избрали ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 6
lozkhris
преди 5 години
Страхотно заглавие !! Само дето нема нищо общо с реалността, а си е направо тенденциозно. НЕ 91% ОТ МАКЕДОНЦИТЕ, УВАЖАЕМА !! 91 % от ГЛАСУВАЛИТЕ, а те са под 35%. !!1 Това се нарича провал от всякъде и референдумът е абсолютно фиаско, независимо от желанието на заинтересованите в обратното....Айде са, Инвестора, изтрийте неудобния за вас мой коментар, както правите обикновено.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Когато опозицията ти само фиктивно отхвърля референдума нормални да имаш такъв резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 15
s3
преди 5 години
Браво на братята македонци за 90%-те процента на референдума. Македония оглушително заявява, че вярва в европейско-атлантическата идея и искат да са част от нея. След като 4 месеца им се обясняваше и пропагандираше ползата от евроатлантизма, ето че народа най-после направи правилния избор.Нека да не обръщат внимание на ниския процент гласували на референдума и да си сменят името. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още