IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата пленарна зала на НС ще е готова до средата на 2019 г.

Банките в залата ще бъдат от масив с естествен фурнир дъб, а покривът ще е стъклен, специално изолиран за светлина и звук

13:33 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новата пленарна зала на Народното събрание, в която се очаква да работят депутатите, ще е готова до средата на 2019 г. В момента приключват строителните дейности по изграждането ѝ, като предстои да се оборудва. Това съобщи пред журналисти Николай Бациев от Дирекция „Управление на собствеността“, цитиран от Агенция „Фокус“.

За реконструкцията на зала "Света София" бяха предвидени 20 млн. лв. 

Местата в нея ще бъдат разположени амфитеатрално. Предвидени са общо 270 места, сред които за гости и журналисти.

За разлика от преди се обсъжда възможността депутатите да могат да правят изказвания от местата си в пленарната зала.

„Ще се монтират дискусионни пултове на всяко работно място. Цифрови камери ще заснемат пряко изказващия се и образът ще бъде показван на големи видеомонитори“, обяви Бациев. В момента, ако искат думата, трябва да го направят от трибуната, което отнемало много време за придвижване и било неефективно. 

Банките в залата ще бъдат от масив с естествен фурнир дъб. Столовете са с движение за прибиране към банката. Осигурен е свободен достъп на народните представители за излизане, посочи още Бациев и уточни, че в сравнение с банките в другата сграда на парламента в зала „Света София“ ще има място и за разполагане на лист за писане, таблет или лаптоп.

„На пода ще има мокет. Облицовката по стените ще бъде мраморна. Зад колонадата ще бъде мястото на официалните гости. Ще има охранителен стъклен парапет“, каза още експертът. „Местата за Министерски съвет ще бъдат отляво и отдясно по 13, мястото за журналисти ще бъде в дъното на залата, в две отделни зони“, каза още Николай Бациев. 

„Столовете в залата ще бъдат сини, препратката е към Европейския парламент“, обяви той и допълни, че мокетът ще бъде тъмносин, а столовете малко по-светли. „Запазени са старите архитектурни елементи от зала „Света София“.

Специфичното на залата е, че тя ще бъде със стъклен покрив, който ще е специално изолиран за светлина и звук. Цялата квадратура на стъкления покрив е около 450-500 кв. м. Очаква се депутатите да започнат да работят в нея от следващия пленарен сезон.

По думите на Бациев строителството на новата пленарна зала се е забавило заради премахването на стоманено-бетонния покрив и ремонта на бул. „Княз Ал. Дондуков“, но няма да има оскъпяване.

Вижте снимки в галерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още