IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп определи като "огромна победа" назначението на Кавано във Върховния съд

Американският президент нарече демократите "твърде опасни, за да управляват"

08:14 | 07.10.18 г. 1
<p>
	Избирането на Брет Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ бе съпроводено от протести. Вашингтон, 6 октомври 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Избирането на Брет Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ бе съпроводено от протести. Вашингтон, 6 октомври 2018 г. Снимка: Ройтерс

Брет Кавано положи две клетви и стана 114-ият съдия във Върховния съд на САЩ, броени часове след като Сенатът одобри кандидатурата му с 50 срещу 48 гласа, предаде Асошиейтед прес. 

Церемонията по полагането на конституционната клетва ръководи председателят на Върховния съд Джон Робъртс, а тази за съдебната клетва - пенсиониралият се съдия Антъни Кенеди, чието място заема Каванопредаде БТА.
На церемонията присъстваха съпругата, децата и родителите на 53-годишния Кавано.

Процедурата по утвърждаването на Кавано протече хаотично заради обвиненията в сексуални посегателства срещу магистрата, припомня Ройтерс. Утвърждаването на Кавано, който категорично отхвърля тези обвинения, е важна политическа победа за Тръмп. 

Американският президент приветства успешното назначаване на Брет Кавано за съдия във Върховния съд.На политически митинг в Канзас той заяви, че това е "историческа нощ" и "огромна победа", предаде ДПА.

"Не давайте кибрит на подпалвач и не давайте властта на гневна левичарска паплач", заяви Тръмп, цитиран от БТА.

"Демократите станаха твърде крайни и твърде опасни, за да управляват", каза президентът.
Тръмп бе в Канзас, за да заяви подкрепа за местни кандидати на междинните избори следващия месец.

"Всеки от вас ще има шанса след четири седмици да даде своята присъда", каза той пред ликуващото множество. Някои от хората, дошли на митинга, носеха червени шапки с надпис "Да направим Америка отново велика".

Ройтерс допълва, че консервативният съдия, който служи в администрацията на президента Джордж У. Буш, се очаква да наклони рязко надясно везните във Върховния съд. Най-висшата американска съдебна инстанция се произнася върху конституционосъобразността на законите и е арбитър по най-трънливите въпроси в американското общество (право на аборт, смътни присъди, огнестрелни оръжия, хомосексуални бракове, опазване на околната среда).

Вчерашното гласуване, което бе председателствано от вицепрезидента Майк Пенс, бе прекъснато за кратко, когато протестиращи се промъкнаха на балкона в залата на Сената и започнаха да крещят "срам за вас".

Кавано е вторият кандидат на президента Тръмп, който бива одобрен за Върховния съд, за радост на консервативните избиратели, които можеше да се разбунтуват срещу ръководството на Републиканската партия, ако номинацията му се бе провалила, отбелязва Асошиейтед прес.

Демократите, от своя страна, се надяват, че вчерашното гласуване, организирано точно месец преди изборите, на които ще се реши кой ще контролира Камарата на представителите и Сената, ще подтикне гневни жени и либерали да се явят пред урните и да гласуват масово за тях, информира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още