Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Данъчна оптимизация, инвестиции в човешки капитал – мерки срещу бедността и неравенствата

Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, заяви президентът Румен Радев

 Към статията
10
Препоръчай (0)

Коментари (7)

4
 
6
 
7
khao до: marto1992
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Хаха, личи си че нямаш и година трудов стаж. Хахахах, като пораснеш ще ти дойде акъла, споко
1
 
8
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Събрали са се и са си поговорили, лошо няма. Но решение не се вижда.
Всъщност решение се вижда в повече от същото - преразпределение.
Изкривявания има и то повече от допустимото. Стигнали сме до точка, в която може да настъпи разкъсване на самата тъкан на обществото. Изглежда това се вижда от много, но дали е истинска загриженост на хора с манталитет на стопани на страната си или просто е политическа конюнктура не знам.
Сиурно някои от мерките, предлагани на срещата биха били полезни, но ... само в контекста на още една камара политики в други области. Иначе тези мерки висят във въздуха. Няма да помогнат, а ще навредят. Не мисля, че днес има реални сили, прослойка от обществото ни, които са истински заинтересовани от тръгване по пътя на решаването им. 30 години вървеж по изкривен път водят до създаването и на изкривен манталитет.
4
 
5
 
5
zelka007 до: marto1992
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
нещо ич не си в час , кой какви пари получава и за какво :))) ... ама много ... пък за данъци по-добре не се упражнявай
13
 
19
 
4
преди 4 месеца
Плосък данък има само в България. Всички да плащат по 10% означава, че няма държава. Тия 10% не стигат само за армията и администрацията. За това училищата, болниците и детските градини в България са меко казано занемарени. Или всичко частно (ние натам сме тръгнали) или високи данъци. Защо е справедливо данакът да е различен и какво би било подходящо за България (според мене):
0% данък за заплати под 700лв - това са най-бедните хора - взимането на данък от тях и след това изплащането на помощи на тия хора е излишна гимнастика, която струва при. Принципно това трябва да са студенти, стажанти и тепърва обучаващи се.
20% данък за заплати между 700 и 1500 - това са работниците - хора с професии, които не изискват више образование.
30% данък за заплати между 1500 и 2500 - това са специалистите - хора с професии изискващи бакалавър. Тъй като са учили в университет, ползвали са общежитие... редно е да си ги платят. Работниците не са ходили на университет, а от техните данъци се финансират университетите - не е справедливо.
40% данък за заплати межу 2500 и 5000 - това са топ хората в страната с професии изискващи магистър (адвокати, доктори, мениджъри, директори...) Те са учили допълнително - държавата им е помогнала с много пари за магистратура и трябва да си платят магистратурата.
50% данък за 5000+ - това са собствениците на фирми. Те използват човешкия ресурс на държавата и трябва да платят още за това. Реално сам човек не би трябвало да може да изкарва колкото 10 минимални заплати.

По тая схема работник със 1200лв заплата трябва да плати 0 % от 700лв + 20% от заплатата между 700 и 1200 = 100лв общо данък, а не както повечето хора си мислят 20% от 1200лв или 240лв. Това разбира се в България е неприложимо към този момент, защото заплатите нямат нищо общо с образователния ценз и професията на човека. Отделно има много слаб контрол и всички ще искат да са на минимлна и да взимат парите в плик. Всички развити държави са на тази данъчна система. Обаче богатите хора знаят много добре - дават 50-60% данък, но държавата им обучава кадри за фирмите, лекува им болните служители и ги предпазва на родния пазар. В България богатите искат да плащат 10% данък и искат държавата да прави същото. Просто няма как да стане.

Отделно - държавата ТРЯБВА да провежда политика на данъчни облекчения, а не на раздаване на помощи. Имаш едно дете - намаляват ти се данъците. Имаш второ - намаляват ти се още. Имаш трето - още намаляване. Така помощи за безделници няма да има :)
2
 
10
 
3
преди 4 месеца
Защо като говорят за неравенство се подразбира само неравенството в доходите? Непропорционалната данъчна тежест не е ли също форма на неравенство?

7
 
10
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ТОВА ГОСПОДА ДРУГАРИ НЕ Е РЕФОРМА!!

1/ Другарите от БСП да изтрият *** които насра техния Премиер Станишев въвел ПЛОСКИЯ ДАНЪК , поставящ НЕСПРАВЕДЛИВОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ и бедния и богатия.
В Европа системата на данъчно облагане е с ПРОГРЕСИВНО НАРАСТВАЩА СКАЛА, подобна на тази каквато имахме и ние преди години.

В развитите европейски държави при някои богати слоеве на обществото се сга не до 10 , а до 60% за най богатите хора!!!!

2/ Докога държавните служители които са близо 500 хиляди души ще са ПРЕВИЛИГИРОВАНИ И НЕПЛАЩАЩИ НИТО ЗДРАВНО , НИТО ПЕНСИОННО ОСИГУРАВАНЕ?!!
Докога ние чрез бюджета ще им плащаме и здравето и пенсиите?!!

ВРЕМЕ Е ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ОТЧИСЛЯВА И ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ.

Време е Радев да даде пример със собствената си заплата , а не да приказва БЛАГИ ПРИКАЗКИ лишени от РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ.

ВРЕМЕ Е ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И ИЗМИТАНЕТО НА ТАЗИ ОГРОМНА БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА ОТ АДМИНИСТРАТОРИ!!

ВРЕМЕ Е ЗА РЕФОРМИ , А НЕ ЗА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.

Ако това не се случи до година - две в България ще останат само пенсионерите и АДМИНИСТРАТОРИТЕ!?!
1
 
16
 
1
преди 4 месеца
Дай пример, РР!
Съкрати 10-20% от твоите хора, кажи - направих данъчна оптимизация и се хвали с това! Така аз разбирам реформите!!!
А не да назначаваш твоите хора на 5К+ заплати, а да даваш съвети на друтите...