IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С Pixel 3 Google се насочва към нови пазари и към по-сериозна битка с Apple

Интернет гигантът представи новите си смартфони, както и таблет

21:13 | 09.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google представи новите си смартфони Pixel 3 и 3XL, както и своя първи таблет, предава Ройтерс.

Компанията обяви новите си устройства в рамките на 10 медийни събития по целия свят - намек, че е готова да разшири дистрибуцията на линията си смартфони, надявайки се някой ден тя да стане също толкова популярна, колкото и iPhone.

Pixel 3 има за цел да се конкурира със Samsung Galaxy S9 и с новия iPhone XS, като и този път залага на множество функции, свързани с изкуствения интелект.

По-малкият Pixel 3 е с 5,5-инчов AMOLED дисплей, а по-големият - с 6,3-инчов. На външен вид обаче и двете устройства изглеждат еднакво.

Процесорът е осемядрен - Snapdragon 845, с четири по-силни ядра. От Google твърдят, че чипът позволява 30% по-бърза работа и 25% по-ниска консумация на енергия.

Изборът за паметта за съхранение на данни е между 64 и 128 GB, а при RAM паметта - 4 или 6 GB.  Новият смартфон на Google разполага с 2915 mAh батерия, а по-големият вариант е с 3450 mAh.

Задната камера не е двойна, въпреки че флагманите на големите играчи на пазара залагат на този формат, и е 12,2-мегапикселова. Предната камера пък е 8-мегапикселова. Обективът на задната камера е Sony IMX, който поддържа лазерен автофокус.

Google представи три цветови опции за Pixel 3, наречени Clear White, Just Black и Not Pink.

64-гигабайтовият Pixel 3 ще се предлага на цена от 799 долара, а този с по-голяма памет - за 899 долара. Pixel 3 XL ще е на цени съответно 899 и 999 долара.

С Pixel 3 Google пуска и аксесоар за безжично зареждане, наречен Pixel Stand.

Освен с нови смартфони, компанията може да се похвали и с нов таблет - Pixel Slate, който може да се ползва с клавиатура Pixel Slate Keyboard, за да изглежда като лаптоп. Устройството поддържа скенер за пръстов отпечатък.

Амбициите на Google

Безплатната мобилна операционна система на Google - Android, се ползва на по-голямата част от смартфоните по света. Но преди три години компанията се насочи към собствен хардуер, подобно на Apple, така че да има пълен контрол над представянето на своите приложения и приходите, които те генерират.

До момента Google се радва на успех с по-евтините устройства, като умните колонки и рутерите, но телефоните все още не са лесно препятствие за прескачане.

През деветте месеца до 30 юни компанията е продала 2,53 млн. устройства от моделите Pixel 2 и Pixel 2 XL, благодарение на което има под 1% дял от световния пазар на смартфони, сочат данни на компанията за проучвания Strategy Analytics.

Първите устройства с марката Pixel достигнаха 2,4 млн. продажби за деветте месеца до 30 юни 2017 г., посочва фирмата. Тези ограничени продажби обаче амбицират Google да се насочи към експанзия, подобно на Apple, която пусна последните си смартфони в около 50 държави.

Но насочването към големи продажби, поддръжка и сериозни технически екипи все още е предизвикателство за Google. Миналата година Pixel 2 се появи на пазара с бъгове, които доведоха до оплаквания от потребителите за нежелани шумове по време на разговори, срив в приложението на камерата и други.

Първоначално Google продаваше Pixel 2 и по-големия му брат Pixel 2 XL в шест държави, включително САЩ, Австралия, Германия и Индия. Тази година компанията заложи на събития за Pixel 3 на места като Ню Йорк, Лондон, Париж, Токио и Сингапур, обяви говорителят на компанията Кей Обербек.

Google Assistant поддържаше шест езика преди година, а сега - цели 16, което допълва картината около амбицията на интернет гиганта за експанзия в хардуера.

Повече снимки вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivs
преди 5 години
Гугълския андроид ... много хакван. Последно гугъл + .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още