IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21-годишен мъж е задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова

Младият мъж е арестуван в Германия, а наличните към момента данни говорят за спонтанно извършено престъпление

09:49 | 10.10.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

21-годишният Северин Красимиров е задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вътрешният министър Младен Маринов. Тялото на 30-годишната водеща беше открито в събота – 6 октомври, на крайбрежната алея в Русе. Била е убита по особено жесток начин, като преди това е била изнасилена.

„В хода на работа стигнахме до лице, което снощи късно бе задържано от германската полиция вследствие на наше искане. Задържан е Северин Красимиров, роден през 1997 г. в Русе. Има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Има наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и него. Има негов ДНК материал и върху жертвата“, каза още вътрешният министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също присъства на брифинга, подчерта, че все още не се изключва нито една версия. Повдигнати са две задочни обвинения – за сексуално посегателство и за убийство, извършено по особено жесток начин.

Цацаров посочи още, че наличните към момента данни говорят за спонтанно извършено престъпление с цел сексуално посегателство. Има свидетелски показания, според които Северин е бил в района на убийството по-рано през деня, а също и че е употребил големи количества алкохол. Главният прокурор допълни, че обвиняемият е тренирал бокс.

Доказателства са открити по негови дрехи, оставени в дома му в Русе. Към момента не са открити преки очевидци на деянието. 

Северин Красимиров ще бъде разпитан от германски съд, за да бъде екстрадиран у нас, добави премиерът Бойко Борисов. Тепърва обаче лицето ще бъде изправено пред немския съд, за да разпореди той изпълнението на заповедта за екстрадация. 

  

Премиерът изказа съболезнования към близките на Виктория и изказа благодарност към хората, работили по разкриването на престъплението. Борисов потвърди обещанието си за заделените средства за Института по криминалистика, за да бъде осъвременен. „Бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология, за да извадим ДНК-то. Искам да се обърна към вас, като разследващи журналисти и натиска, който бе приложен към държавните органи през тези няколко дни. Въпреки че в неделя ви помолих да изчакате няколко дни, знаете че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата, МВР или от мен, когато съм подложен под натиск, може да предизвика укриване на вещи, извършител и днес нямаше какво да си говорим“, скара се Борисов на журналистите и им напомни, че са не 4-тата власт, а първата, което е огромна отговорност. 

Българи направиха така, че очерниха държавата си по брутален и гаден начин, каза Борисов по повод международния отзвук, който получи убийството. "Отнасяме се с внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена страната. Изчетох внимателно всички коментари в социалните мрежи. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП като отида там, но това е политиката“, каза още премиерът. 

Той изрази специални благодарности на трите федерални провинции, които са се включили в за държането на заподозрения в Германия.

По-рано днес в ефира на БНТ адвокатът Игор Марковски обясни, че обвиняемият няма да получи доживотна присъда, защото като страна член на ЕС в България има принципни законови положения, които налагат да се съобразим с директивите за доживотното наказание. Максимално може да получи 30 години лишаване от свобода, уточни Марковски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
george353
преди 5 години
Красива, млада и интелигентна българка убита и изнасилена от тъмнокож, българо-ром. Бясно куче не подлежи на опитомяване. Аз лично бих му теглил куршума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Както казва цвцв, имам обосновано предположение да нямам доверие на нито една дума нито на премиера, нито на прокуратурата.Жертвопринушението на журналистки за рождения ден на путин ми идва в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
не е никкъв маннгал тая лека и пръст са я утрепали тия на снимката или там по разпределение щот е набарала нещо дет не трябва да е публично .... то тука на мене ми трият секви коментари и деактивации на акаунти за некви незначителни неща, но са истина с факти, а тая мацка просто поръчка и - чал .... кат в Киев руските журналисти, бомби момби разтрели, после що бегал народа е ко нема да бега ?!? от убийци бате дет за една шепа стотинки или "далаверата на века" ше утрепат кои и да е само и само да напраят 10млн. лични хартийки, каче ли те нема пукнат и ше ги земат на оня свет, то и Рокафелера и Макейна така мислеха, а са били къде къде много по по най от наше салтаци, но и те гушнаха букета без да земат и стинка със себе си при Св. Петър ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
Кои принципи на доживотното наказание не са спазени, че само 30 годи;на може да е присъдата??? не е ли много рано да се говори за присъди??? Трябва процес първо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
happystorry
преди 5 години
Пак РОМ??? За пореден път Ромите унижават България пред света!!!!! Но световните медии никога няма да кажат че е ром нали1?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
В затвора има по-специално отношение към педофилите и изнасилвачите от страна на другите затворници. Не ми се мисли как ще го разширят този индиец - метрото ще може дамине оттам. Който е виждал голямата пробивачка в София, когато строяха метрото, може да си представи за какво иде реч. Нея, като я вкарат под земята, не я вадят - такава е технологията. И от тоя няма да я извадят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
И на какво основание смятате, че уликите са били подхвърлени? Прочутата ви интуиция? Следствената тайна е стандартен принцип в криминалистиката и за това си има причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
male4ko
преди 5 години
Е, да де.. :) За това казвам 'Ако все пак е вярно'...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Да е, ама май не е.Иначе избора беше между ром и самоубит ром.Тия подхвърлени ДНКта тепърва ще създават проблеми. Въобще там прозрачност - нулева.Случая прилича много на Иванчева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
male4ko
преди 5 години
Ако това все пак е вярно и този е убиеца, трябва да го режат парче по парче.. Никакви затвори за такива ***-***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още