IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Microsoft Пол Алън почина на 65 години

Още през 1983 г. той бе диагностициран с рак на лимфните възли и оттогава се бореше с болестта

07:54 | 16.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пол Алън (вляво) и Бил Гейтс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Алън (вляво) и Бил Гейтс. Снимка: Ройтерс

Съоснователят на Microsoft Пол Алън почина на 65-годишна възраст след битка с нехочкинов лимфом - най-честата малигнена хемопатия. Това съобщи неговата инвестиционна компания Vulcan Ventures на своя уебсайт.

Алън основава през 1975 г. заедно с приятеля си от детството Бил Гейтс софтуерната компания Microsoft. През 1983 г. той я напуска и основава това инвестиционно дружество с централа в  Сиатъл.

Още тогава лекарите са го диагностицирали с рак на лимфните възли. Алън победи рака няколко пъти, за последно това се случи преди девет години, но остана в лошо здраве. Неотдавна той съобщи, че отново се лекува за рак на лимфома.

„Брат ми беше забележителен човек на всяко едно ниво", казва сестрата на Пол Джоди Алън. „Докато повечето познаваха Пол Алън като технолог и филантроп, той беше любим брат и чичо за нас и специален приятел". Милиони хора са били докосвани от щедростта на Алън и упоритостта му да работи за по-добър свят, пояснява председателят на Надзорния съвет на Volcan Бил Хилф в съобщението до пресата.

Бил Гейтс заяви в декларация, че е скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели и че "персоналният компютър нямаше да съществува без него", отбелязва AP.  “Смъртта на един от най-старите и най-скъпи приятели разби сърцето ми. От училищните години до създаването на Microsoft и съвместните благотворителни проекти - Пол Алън беше истински партньор. Без него днес нямаше да съществуват персоналните компютри. Заслужаваше много повече време. Ще ни липсва ужасно”, пише Гейтс.

Ръководителят на компанията Сатя Надела обяви в първата си реакция на новината за смъртта на Алън, че е научил много от съоснователя на компанията. Алън създаде „по своя спокоен и последователен начин магически продукти и изживявания, и така променяше света". 

Алън, роден в Сиатъл, и Гейтс са приятели от детството. През 1972 г. в гимназията двамата стартират Traf-o-Data, софтуерна компания, която проследява и анализира модели на трафика.  Когато Гейтс отива в Харвард, Алън остава в щата и отива във Вашингтонския щатски университет, макар че в крайна сметка отпада от него. 

Именно Алън предлага двамата да работят заедно, за да направят BASIC - езиков преводач за тогавашния авангарден микрокомпютър Altair 8800, който стана първият продукт на Microsoft. Името "Micro-Soft" за тяхното съвместно предприятие отново е идея на Алън.

 

 

 

Алън е отговорен и за ключовата сделка, която направи Microsoft основен играч в ерата на еволюцията на компютрите: Когато Гейтс обеща на IBM през 1980 г., че Microsoft ще достави операционна система за неговия водещ компютър, Алън е този, който отива и купува правата за Quick and Dirty Operating System (“Бърза и мръсна операционна система", QDOS) от разработчика Тим Патерсън. Microsoft преименува QDOS на MS-DOS или операционната система Microsoft Disk и я предоставя на IBM в рамките на сделката. Пробивът на Microsoft бе осъществен именно през 1980 г., след като IBM реши да не развие сама операционна система за първия си компютър, а да купи такава от компанията на Алън и Гейтс. Алън Алън

Състоянието на Алън е оценявано на 20 млрд.  долара според Forbes. Така той бе един от най-богатите хора в света. Съоснователят на Microsoft даряваше големи суми за благотворителност, участваше и със сериозни инвестиции в недвижимите имоти и градското развитие на американския град Сиатъл и е собственик на отбора по американски футбол Сиатъл Сийхоукс и баскетболния отбор Портланд Трейл Блейзърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 40 rate down comment 2
khao
преди 5 години
засрамете се комплексирани-утaйки, за целия си живот не може да направите това което е направил той за 10 минути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Има програмка "Купи пак!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
В Америка има социалистическо съревнование, кой ще направи от нещо смислено все по гоУем ***.Уиндоуса ми преди да изгасне вече изключва и ПАК включва харда!!!Т.е. умишлено го скапва !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още