IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рей Хамънд: Само Тръмп може да се прозява, когато говорим за климатични промени

Населението ще продължи да расте и след достигането на 10 млрд. души, но революция в селското стопанство може да помогне за справянето с това

16:23 | 16.10.18 г. 6
<p>
	Футуристът&nbsp;Рей Хамънд. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Футуристът Рей Хамънд. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трябва да си американският президент Доналд Тръмп, за да се прозяваш, когато се говори за климатични промени. Факт е, че сме свидетели на все повече такива. Скоро дори Тръмп няма да може да се прозява спокойно. Така футуристът Рей Хамънд коментира промените в климата по време на годишната конференция The Next Big Thing на Bloomberg TV Bulgaria.

Футуристът посочи, че вече сме свидетели на немалко климатични изменения, които доведоха до унищожителни природни бедствия в почти всички точки на света.

Според него крачките за предотвратяване на подобни събития вече са направени, а преминаването от изкопаеми към възобновяеми източници на енергия е част от тях.

Хамънд коментира започналото преминаване на автомобилите от двигатели с вътрешно горене към електрически. Той даде за пример множеството европейски градове (Хамбург, Берлин, Брюксел и др.), които вече въведоха ограничения за дизеловите автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти, в определени части на града.

Хамънд говори и за начините за производство на енергия като цяло. 

Футуристът посочи, че за последните 8 години цената на соларните панели вече е намаляла с цели 80%, а компании като Tesla разработват и начини, по който произведената енергия да се съхранява.

Като пример за възможността за изпълнението на тази цел Хамънд даде австралийския щат Южна Виктория, който вече използва само и изцяло възобновяеми източници.

Според специалиста това е едно от най-важните условия, за да може Земята да се справи с увеличаващата се популация.

Хамънд посочи, че според изследвания населението ще продължи да расте и след достигането на 10 млрд., което до преди няколко години беше определяно като предел от ООН.

Той отбеляза важността на въпроса как човечеството би се справило с увеличение на броя си с още 3 или 4 млрд.

Според Хамънд това би се случило чрез революция в селското стопанство заради генното инженерство, която да позволи от същите площи да се добиват два пъти по-големи количества храна, както и да доведе до много по-висока устойчивост на реколтата.

Футуристът смята, че създаването на възобновяеми източници и обезсоляващи централи би позволило да се използва и морската вода като питейна и така всъщност човечеството да не се сблъска с нейния недостиг.

Какви промени Хамънд предвижда за медицината вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всичко от конференцията четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
фен съм на чистите технологии и наистина вярвам че бъдещето е в тях, но и аз почвам да се дразня от едностранчивото коментиране по темата .... или ще е някой футоролог дето ще пресоли манджата и ще вкара паника .... или от другата страна някой неук *** като първите 4ри коментара дето тотално ще отрече процеса, все едно като си зарови главата бурята няма да му откъсне гАза ...Истинаата винаги е по средата ... прехода трябва да стане по малко по-естествен път, с по малко субсидии и по малко зелена пропагандал. тогава и местните роми няма да си мислят че ги лъжат и няма да вярват на Тръмп и други подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mathematician
преди 5 години
https://***.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0Горното е статия от 1989, публикувана в архивите на Асошиейтед Прес. В която някакъв важен по климата от ООН, твърди че ако не се вземат мерки до 10 год (демек до 2000 год) някои държави ще останат под вода. Е сега сме 2018 -демек 30 год след предвижданията на климатолога от ООН и нищо такова не е станало все още. Въпросът е трябва ли да им се вярва още на тея климатолози?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
... що не забраните на вулканите да изригват ...По-лесно ще е да забранят на кравите да п.ъ.рдят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Позачетох статията, че и на линка цъкнах, поправете ме ако греша, но нещо не видях човекът да лети в космоса и да заселва планети наляво-надясно. Залагам тогава на любимия футурист на Илон Мъск ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Прав е човекът. На мен ми се доспива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още