IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания*

Предвижда се месечна финансова помощ, диференцирана според степента на увреждане и обвързана с линията на бедност

14:39 | 17.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с който се уреждат обществените отношения, свързани с насърчаването, защитата и гарантирането на равноправното и пълноценно упражняване на техните права.

С променената уредба по нов начин се дефинират областите и средствата за необходимата подкрепа за социално приобщаване на хората с увреждания, съобщават от пресслужбата на кабинета.

За ангажиментите на държавата по законопроекта ще бъдат предвидени допълнителни 150 млн. лева.

При обсъждането в Тристранния съвет вчера стана ясно, че представители на бизнеса и на синдиката КТ "Подкрепа" имат критики и резерви към законопроекта. Единствено от КНСБ подкрепиха предложените текстове, които предвиждат месечно парично подпомагане, диференцирано според степента на увреждане и обвързано с линията на бедност. 

Проектът въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането и представлява сума, в зависимост от степента на увреждане. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец. 

Със законопроекта се предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Новата структура ще е правоприемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Към нея ще бъдат насочени служители от Агенцията за социално подпомагане, които до настоящия момент изпълняват политиките по социално-икономическа защита на хората с увреждания.

Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите за финансиране на дейности по приспособяване и/или оборудване на работни места и осигуряване при необходимост на достъп до тях, с цел стимулиране и подпомагане на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. С проекта на Закона за хората с увреждания се регламентира защитената заетост за хора с тежки и множество увреждания. Предвижда се създаване на центрове за защитена заетост, като механизъм в подкрепа на трудовата интеграция на хора с тежки и множество увреждания.

Предвижда се изграждане на информационна система за хората с увреждания, която да служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за планиране на дейности, свързани със задоволяване на индивидуалните им потребности и за разработване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с възможност за индивидуален достъп до персоналните данни за лицето чрез идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.

Със законопроекта се създават възможности за публично финансиране на проектен принцип на дейности за изграждане на достъпна среда, с цел премахване на съществуващи пречки и прегради пред достъпността и в подкрепа на мобилността на хората с увреждания, по реда на Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Предвижда се от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.

Министър Бисер Петков уведоми лично протестиращите пред парламента майки* за приетия от МС законопроект за хората с увреждания днес. Така се изпълнява ангажиментът за приемане на законодателството за хората с увреждания, поет в Плана за действие, подписан на 9 октомври, отбеляза той, цитиран от БТА. Разписаните там дати до момента стриктно са спазени. В петък законопроектът ще бъде в Народното събрание и ще продължи неговото разглеждане заедно със Закона за личната помощ.

Той съобщи на майките, че вчера е публикуван за обществено обсъждане и законопроектът за социалните услуги. Това е друг ключов закон, на който те държат и участваха активно в работната група по изготвянето му. "Аз вярвам, че и този законопроект ще бъде до края на годината в Народното събрание", заяви министърът Петков.

"Надявам се това да възвърне доверието между нас", отбеляза Бисер Петков. Той изрази надежда, че и от Народното събрание ще бъдат спазени ангажиментите по гледането на законите, включително и това да бъдат гледани в пакет.

Протестиращите заявиха, че са в готовност за протести по всяко време, ако не бъдат спазени обещанията. Палатките остават, докато минат двата закона на второ четене.

* Допълнена към 15.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още