IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Нужни са безкомпромисни мерки, ако съмненията за корупция в ДАБЧ се докажат

От офисите на ведомството се изнасят кашони с документи и компютри

16:40 | 29.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е сред задържаните над 20 души в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията, съобщава БНР. Сред задържаните са и посредниците, които са издирвали желаещи за български паспорт от Македония, Украйна и Молдова. 

Сигналът, по който започва разследването, е за издавани документи за български произход срещу няколко хиляди евро и е от преди 4 месеца.

В сградата на Агенцията за българите в чужбина в София е заместник-председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

От офисите на ведомството се изнасят кашони с документи и компютри.

Според БНР в Кюстендил е извършен обиск на счетоводна къща в центъра на града. Заедно с това тече обиск в къща село Драговищица. Изземват се документи, компютри, техника в търсене на доказателства дали има злоупотреби с даване на гражданство на чужденци, живеещи в Кюстендил.

Агенцията за българите в чужбина не за първи път попада на прицела на държавното обвинение. Проверка на Върховната административна прокуратурата установи през 2014 година, че тя е издала неправомерно хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, припомня още националното радио.

Investor.bg припомня, че Петър Харалампиев е от квотата на ВМРО и заема поста от май 2017 г. Преди време той бе замесен в скандал, след като бе разпространена негова снимка с тениска, на която е изписано "Wehrmacht". "Wehrmacht" е името на въоръжените сили на Третия Райх, но също така това е и американска траш метъл група. Харалампиев обясни, че е фен на групата и това е единствената причина да носи тениска с такъв надпис. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов го защити и властите отказаха да го уволнят.

Държавната агенция за българите в чужбина принципно е на пряко подчинение на вицепремиера Валери Симеонов.

Междувременно от ВМРО заявиха, че напълно подкрепят работата на разследващите и настояват всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство. "Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това", посочват от ВМРО. "Председателят на агенцията не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". Той е лидер на гражданското движение "БГ патриот", уточняват от ВМРО. 

„Винаги много се е говорило с възможности за някакви корупционни схеми, свързани с получаване на гражданство. Това е тема, която се коментира в обществото от дълго време“. Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, цитиран от bTV, акцията в Държавната агенция за българите в чужбина. „Доколкото имам информация, за тази агенция „Обединени патриоти” имаха свой кандидат, те не са предложили да бъде закрилян или да му се осъществява някакъв политически чадър”, коментира Цветанов.

Той все пак подчерта, че по темата ще може да се каже повече, след като прокуратурата обяви повече факти около разследването: „Нека видим какви са документите и доказателствата и тогава да се мине към следващата стъпка – кадрова промяна”.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се обяви за безкомпромисни мерки, ако съмненията за корупция в работата на ДАБЧ се докажат.

„Ако се окаже, че шефът на Агенцията за българите в чужбина и други лица, свързани с агенцията, са извършили такова нарушение, аз съм твърдо за това цялата строгост на закона да се стовари върху тях, защото политиката за даване на българско гражданство на етническите българи не е политика за лично облагодетелстване на този или на онзи“, каза той.

Вижте снимки в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още