IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще предложи създаване на Световен път на древните цивилизации

Мерките на правителството в сектора доведоха до рекордни резултати на българския туризъм, каза министър Николина Ангелкова

14:06 | 15.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Туризмът е доказал потенциала си като един от основните генератори на растеж на световната икономика. Той има дял от 10,4% от световния БВП, а България е част от положителните тенденции. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути.

България за втори път е домакин на такова престижно събитие. Това ни дава възможност да видим как световните цивилизации могат да бъдат върнати чрез туризъм, посочи Ангелкова в приветствието си.

България е част от тези положителни тенденции – туризмът ни има дял от почти 13% от БВП и работим упорито страната ни да се наложи като четирисезонна дестинация, каза министърът.

По думите на Николина Ангелкова мерките, които взима правителството за развитието на българския туризъм, са довели до поредица от рекордни резултати – през 2017 г. общият брой на туристическите посещения на чужденци достигна над 8 млн. души, или с 1 милион повече от населението на страната, посочи тя. И допълни, че туризмът е преживяване, което свързва по най-естествен начин хора и култури и това е безценно.

Ще акцентираме върху ключовата роля на правителствата за опазването на културното наследство и развитието на туристическите маршрути, което изисква високо трансгранично сътрудничество, каза още Ангелкова. И отбеляза, че в България сме наследници на древни цивилизации, имаме над 40 хиляди исторически паметници и обекти, които правят страната една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура. предстои страната ни да бъде открита и заради богаството на минерални извори и условия за СПА туризъм.

България ще предложи на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и ЮНЕСКО да създадем Световен път на древните цивилизации, анонсира министърът на туризма. По думите й конгресът е важен за България, защото ще позволи да покажем как културното наследство може да бъде превърнато в плюс за икономиката на страната – за развитието на регионите и създаването на работни места.

Идеята да създадем Световен път на древните цивилизации е нещо като „По пътя на коприната“, поясни министърът. Важно е всеки един от нас да познава своето наследство – това, което предците ни са оставили по нашите земи. И да се опитаме максимално да се възползваме от това богатство и да дадем възможност на хората, които живеят по тези места, да се развиват, стъпвайки именно върху културно-историческото наследство, каза Ангелкова. Идеята е да поканим абсолютно всички континенти да се включат и да създадем един такъв път на древните цивилизации с идея максимално те да бъдат опознати. И да се създадат маршрути, които да бъдат фокусирани изцяло върху културно-историческото наследство, посочи тя.

Тя се надява Световната организация по туризъм да подкрепи идеята, за да да може да идентифицираме всички световни цивилизации – от Азия, Европа, Африка, Америка, Австралия.

Ако идеята се приеме, това ще бъде важно за България като инициатор, каза още министърът и посочи, че българските обекти, които ще се включат в маршрута, със сигурност ще бъдат тези, които са включени в списъка на ЮНЕСКО.

Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в НС, ще предложи на президента на ЮНЕСКО църквата в Истанбул „Свети Стефан“ да бъде включена в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, “защото това е една перла на пъпа на Балканите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 5 години
гледам снимката и си мисля...това кон трaвeстит ли е?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още