IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимити за неимуществени вреди при катастрофи ще има само за далечни роднини

Бюджетната комисия прие на второ четене промени в Кодекса на застраховането

17:55 | 20.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лимити за обезщетения за неимущствени вреди при смърт на пътя в крайна сметка ще има. Те обаче няма да са каквито се предвиждаше първоначално – за всички (близки и далечни роднини), а само за по-широкия кръг далечни роднини.

Таванът ще бъде 5 хил. лв., като в него попадат претенциите и на братя и сестри на загиналото лице. 

За близките роднини - съпруг, съпруга, деца, родители, обезщетението няма да има лимит, както е и в момента. Това записаха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси в приетите на второ четене промени в Кодекса на застраховането. 

Въпросните поправки обаче ще важат само 6 месеца, като до средата на следващата година трябва да бъде изготвена методика за ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Методиката трябва да бъде изготвена от Гаранционния фонд в срок от 6 месеца, а след това да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика. Дотогава ще се ползват приетите днес текстове. 

Припомняме, че председателят на комисията Менда Стоянова внесе предложение, според което трябваше да има лимити на обезщетенията след смърт на пътя в размер на 20 хил. лева за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хиляди за брат или сестра и 5 хиляди при "емоционални отношения". Заради широкия обществен отзвук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в

Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Малко след това казусът беше обсъден с всички засегнати страни в ресорната бюджетна комисия и в крайна сметка се стигна до днешните промени.

До патовата ситуация се стигна заради решение на ВКС от 21 юли тази година, с което чувствително се разшири кръгът лица, имащи право на обезщетение за смърт на близък в случай на смърт при пътно-транспортно произшествие, като се включиха дори и такива без роднински връзки. Това предизвика остра реакция от страна на застрахователните компании, които изчислиха, че подобни искове ще породят дефицит в системата от близо 1 млрд. лв. Като решение те предложиха или да се въведат лимити, или да се повиши цената на задължителната полица.

В момента по думите на Менда Стоянова средното изплащано обезщетение за загинал в катастрофа от застраховател е 118 хил. лв., като става дума за искове за така наречените „болка и страдания“.

Вече са заведени над 300 дела за обезщетения по "Гражданска отговорност" за неимуществени вреди в последните три месеца, а исковете са за близо 100 млн. лв. „С новите промени гарантираме, че няма да се наложи над 3 млн. души да плащат по-скъпа полица“, каза Стоянова.

Разбира се, опозицията не подкрепи новите промени и гласува „въздържал се“. Предстои текстовете да бъдат гласувани и на второ четене в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Докажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 5 години
fon, цялата съдебна система е в схемата, не само адвокатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Га ядохте кифтетата, не ривахте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
fon
преди 5 години
Вместо да ограничат практиките на адвокатската мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още