IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ако трябва, ще затворим изцяло границата с Мексико

Около 8200 мигранти от т.нар. кервани, насочили се към САЩ от Централна Америка, сега са в Мексико

15:07 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще затвори южната граница на Щатите с Мексико, ако това е нужно. Тръмп обяви намеренията си само ден, след като американски гранични служители използваха на няколко пъти сълзотворен газ срещу мигранти, след като някои от тях се опитаха да преминат граничната ограда, пише Bloomberg.

"Мексико трябва да върне размахващите знамена мигранти, много от които са хладнокръвни престъпници, обратно в страните им", написа Тръмп в Twitter в понеделник. "Направете го със самолет, направето с автобуси, направете го както искате, но те НЯМА да влязат в САЩ. Ще затоврим границата за постоянно, ако е нужно".

Мексиканското песо поевтиня с 0,3% след туита на Тръмп, отслабвайки до 20,4623 песо за долар - една от множеството поевтиняващи валути на развиващите се пазари днес.

Американските гранични власти в неделя затвориха временно входния пункт на пристанище Сан Исидро между Тихуана и Сан Диего - един от най-натоварените гранично-пропусквателни пунктове в света, за да "гарантира обществената безопасност", след като агенти на няколко пъти използваха сълзотворен газ срещу мигранти, сред които множество деца, съобщи Associated Press.

Около 8200 мигранти от т.нар. кервани, насочили се към САЩ от Централна Америка, сега са в Мексико, казват властите. Тръмп обеща да затвори южната граница със смъртоносна сила, ако е нужно, и призовава Мексико да се намеси.

Имиграцията - проблем, на който Тръмп разчита, за да надъхва избиратели, се оказва доста трънлив въпрос. Демократите и дори някои депутати от партията на президента се противопоставят на призивите му да се финансира строежа на предложената от него гранична стена.

Тръмп иска мигрантите да остават в Мексико, докато се разглеждат молбите им за убежище в САЩ. Олга Санчес Кордеро - бъдещият вътрешен министър на Мексико, както и говорител на бъдещия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, заявиха, че Мексико няма да приеме това предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още