IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Крал: "Инерком" няма нищо общо с оперативната дейност на ЧЕЗ в България

Няма връзка между скока в цената на електроенергия и продажбата на българските активи на дружеството, заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ за страната

14:22 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

„Инерком“ няма нищо общо с оперативната дейност на ЧЕЗ в България, заяви пред журналисти регионалният мениджър на дружеството Карел Крал по време на официалната церемония по завършването на два проекта, свързани с електрозахранването на София - подмяната на кабел 110 kV “Драгалевци“ и реконструкция на подстанция „Витоша“, които бяха пуснати в експлоатация днес. 

Крал допълни, че няма връзка между скока в цената на електроенергията и продажбата на българските активи на ЧЕЗ, подчертавайки, че това е процес, който зависи от държавния енергиен регулатор.

С инвестицията от 6,3 млн. лв в двата представени днес обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата.

На мястото на стария маслен кабел в Драгалевци е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба.

С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.

„В реализирането на двата обекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията“, заяви Карел Крал, добавяйки: „Радвам се да съобщя, че в навечерието на настъпващите празници сигурността на електрозахранването на София е повишена многократно:“.

Според изпълнителния директор на „ЧЕЗ Разпределение“ Петър Холаковски подмяната на кабела е било „изключително трудно“ начинание поради преминаването му през силно урбанизирани площи.

„Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план“, заяви Холаковски, като добави: „Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект поради мащабите на съоръженията. Над 100 хил. домакинства и бизнес клиенти вече ще разполагат с по-надеждно електрозахранване“.

Той изтъкна факта, че новото съоръжение има по-голяма мощност и по-висок стандарт от предходното.

Според заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов чрез подобни проекти София се изравнява с останалите развитие европейски столици.

„Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет за България“, посочи още той.

По думите на Карел Крал около 100 млн. лв са били инвестирани от „ЧЕЗ Разпределение“ в обекти в Западна България през 2018 г. Дружеството планира подобни инвестиции както за следващата година, така и за 2020 г.

Регионалният мениджър добави, че дружеството вече е успяло да включи към мрежата около 180 хил. „умни“ електромери, които ще подобрят ефективността в работата на ЧЕЗ.

На събитието присъстваха още главният директор "Управление на активите" в "ЧЕЗ Разпределение" Томаш Пецка, както и чешкият посланик Душан Щраух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още