IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се оттегли емоционално като лидер на ХДС

Тя беше аплодирана десет минути на крака от делегатите на конгреса на партията ѝ, които ще изберат нов лидер по-късно днес

15:48 | 07.12.18 г. 8
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) с емоционална реч, произнесена пред представители на консервативната ѝ партия, които се събраха, за да изберат неин наследник, предава Ройтерс.

Избраникът ще има всички шансове да стане следващият канцлер на Германия. Фаворити са Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, смятана за кандидат, който ще осигури приемственост, и Фридрих Мерц, опонент на канцлера, който постави под съмнение гарантираното в конституцията право на убежище на всички хора, преследвани по политически причини. Мерц смята, че най-голямата икономика в Европа трябва да има по-голям принос в Европейския съюз.

Меркел заяви през октомври, че ще се оттегли като лидер на партията, но ще остане канцлер след поредицата от неуспехи, последвали противоречивото ѝ решение от 2015 г. да остави отворени границите на Германия за бежанци, които бягат от войната в Близкия изток.

64-годишната Меркел изказа благодарността си пред конгреса на ХДС в Хамбург за предоставения й шанс да служи като лидер на партията 18 години, от които 13 години като канцлер.

„За мен беше голямо удоволствие и чест“, каза просълзената Меркел, която беше аплодирана на крака близо десет минути. 

След като очерта многобройните предизвикателства, пред които е изправена Германия – от бързо променящите се технологии до климатичните промени и глобалното изместване от мултилатерализма към защитата на националните интереси, тя заяви: „Във времена като тези ще защитаваме либералните си възгледи и начина си на живот както у дома, така и в чужбина“.

„През 2018 г. ХДС не трябва да гледа назад, а напред с нови хора…, но в със същите ценности“, допълни Меркел. Тя заяви, че ще остане неутрална по отношение на избора на неин наследник като лидер на партията.

В последната си реч като лидер на ХДС Меркел изтъкна и балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, каза Меркел, цитирана от AP. 

През 2018 г. ХДС не трябва да гледа назад, а напред с нови хора…, но в със същите ценности


"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел. Тя припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 година. Тогава регионалната структура на ХДС бе ръководена от кандидатката за приемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер. Овациите в залата след тези думи бяха сдържани, тъй като много от делегатите сметнаха изказването ѝ за скрита подкрепа за Крамп-Каренбауер.

Новият ръководител на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на конгреса по-късно в петък. Победителят вероятно ще оглавява ХДС на следващите федерални избори през октомври 2021 г.

Допитване на института Infratest по поръчка на ARD показа, че 47% от членовете на ХДС подкрепят Крамп-Каренбауер спрямо 37% за Мерц и 12% за министъра на здравеопазването Йенс Шпан. 

63-годишният Мерц, който изгуби битката за властта от Меркел през 2002 г. и се завръща в политиката след десет години в бизнеса, е подкрепян от членовете на ХДС, които са уморени от политиката на консенсус на Меркел. Тази седмица той спечели подкрепата на ветерани в партията и на бившия финансов министър Волфганг Шойбле.

Козът на Крамп-Каренбауел е дейността й като бивш премиер на Саарланд, където управлява широка коалиция със зелените и подкрепящата бизнеса партия Свободни демократи. Смята се, че уменията за изграждане на съюзи са полезни при раздробения политически пейзаж в Германия.

56-годишната Крамп-Каренбауер се разграничи от Меркел в областта на социалната и външната политика, като гласува за квоти за жените в корпоративните бордове и подкрепя възприемането на по-твърда линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя заяви пред Ройтерс, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокирането на руски кораби заради украинската криза. Но по отношение на бъдещето на ХДС тя заяви: „Нямам конкретна рецепта“.

За сметка на това Мерц възприема ясни позиции, които се харесват на членовете на партията, настояващи за по-ясно определяне на ХДС като консервативна партия. Той настоява за намаляване на данъците, по-голям принос на Германия в единството на Европейския съюз и по-твърд подход спрямо предизвикателството на крайна десница.
Мерц ще се възползва от факта, че 296 от делегатите на конгреса, почти една трета, ще бъдат от родната му провинция – Северен Рейн-Вестфалия.

Високопоставен представител на ХДС, пожелал да остане анонимен, заяви, че много делегати не са взели решение за кого да гласуват преди конгреса и може да бъдат повлияни от представянето на кандидатите в петък. „Всичко може да зависи от изказванията през деня“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Според моите сили ивъзможности представям истината за наличие на вредна за всеки държавна грешка.За съжаление наличната държавна грешка се запазва и страданията на хората нарастват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Защо на представената от мен истина казвате фалшиво?За Вас кое е истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 5 години
Най-много на 4ти км да го поканят другаря Митев... иначе Меркел е късметлийка, че не я обесиха. Предполагам като умре гроба й ще се превърне в обществена тоалетна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
За толкоз години Иван Митев само повтаря две изречения за държавната грешка и чака да го поканят поне във Федералния резерв да им обади и спаси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Hahoto
преди 5 години
Не си чел "Пътеводител на галатическия стопаджия", не знаеш нищо за числото 42! Иван Митев е открил грешка във Вогонската поезия, а ти му се подиграваш! Лошо Седларов, Лошо ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Иван Митев е фалшив икономист, който няма никаква идея за каква държавна политическа грешка говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
Иван Митев
преди 5 години
Ангела Меркел е с политически провал от собствено поведение да запази грешен основен икономически подход за държавно управление.При наличната държавна грешка всеки политик е с подсигуряван политически провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още