IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ повече не могат да бъдат световен полицай

Намираме в страни, за които повече хора даже не са слушали. Честна дума, това е нелепо, твърди американският президент

08:33 | 27.12.18 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съединените щати повече не могат да бъдат световен полицай, заяви вчера президентът Доналд Тръмп по време на изненадващо посещение в Ирак, за да се срещне с разположените там американски военни, съобщи AFP, цитирана от БТА.

„Съединените щати повече не могат да продължават да бъдат световен полицай", заяви Тръмп във военновъздушната база Айн Ал Асад, на 160 км западно от Багдад, защитавайки решението си да изтегли американски военни от Сирия". „Несправедливо е само ние, Съединените щати, да носим товара. Ние сме пръснати по целия свят. Намираме в страни, за които повече хора даже не са слушали. Честна дума, това е нелепо", добави той пред американски военни.

По-рано през деняТръмп и съпругата му Мелания Тръмп пристигнаха в Ирак, за да се срещнат с американски военни на Коледа, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от DPA.

Сандърс написа в Twitter, че президентът е в Ирак, за да посети американски войници и командирите им, да им благодари за службата, успехите и саможертвата им и да им пожелае весела Коледа.

Властите на Ирак са били предварително уведомени за визитата на Тръмп в страната, но официални срещи не се състояха поради разногласия около организирането им и те бяха заменени с телефонни разговори, съобщи иракското правителство в комюнике, цитирано от AFP. 

“Властите на САЩ съобщиха на иракското ръководство за желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да посети Ирак на 26 декември вечерта, за да поздрави новото иракско правителство и да се срещне с американските военни в състава на коалиционните сили, подкрепящи Ирак в борбата срещу "Ислямска държава", се казва в комюникето.

„Правителството на Ирак прие тази молба и бяха планирани официален прием и среща с премиера Адел Абдел Махди, но тя не се състоя поради разногласия около организирането й", съобщиха от офиса на премиера. Срещата била заменена с телефонен разговор, по време на който двамата обсъдили обстановката в региона в светлината на решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, както и сътрудничеството в борбата срещу ИД. В комюникето на иракското правителство се посочва също, че Адел Абдел Махди поканил Тръмп да посети Багдад, а президентът също поканил премиера да посети Вашингтон.

Иракски депутати заявили пред Ройтерс, че срещата между Тръмп и Махди не се състояла поради разногласия около мястото на провеждането й. Американският президент предложил да се срещнат във военната база Айн ал Асад, но иракският премиер не бил съгласен.

Иракски политици и лидери на милиции осъдиха визитата на Тръмп като нарушение на суверенитета на Ирак, предаде Ройтерс. Сабах ал Саади, председател на парламентарния блок Ислах, призова за извънредна сесия на парламента, "за да се обсъди това крещящо погазване на суверенитета на Ирак и да се спрат тези агресивни действия от страна на Тръмп, който трябва да знае границите си: окупацията на Ирак от САЩ приключи".

Блокът Бина, съперник на Сабах в парламента и оглавяван от подкрепяния от Иран лидер на милиция Хади ал Амири, също се обяви против визитата на Тръмп в Ирак. "Посещението на Тръмп е крещящо и очевидно нарушение на дипломатическите норми и показва неговото презрение и враждебност в отношенията му с иракското правителство", се казва в изявление на Бина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Само *** се обижда, когато го наречеш такъв.Явно при теб това работи безотказно, нали гнойна пришко?По куха лейта от тебе нема, честно. Къ па ти дойда на акъла да си мислиш, че съм Путинист. Пак ще ти повторя за енти път, макар че ти и не можеш да вденеш, че нямам нищшо общо с руснаци, руски служби, нпо, ***, водки, рубли и квото се сетиш. Даже съм десен и бачкам, и в Герберско министерство даже. Кое ми е Путинското? Но... когато си т,ъп е завинаги.... нали куха лейко....П.С. Чел си бил история... чел си у,я ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 20 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Споко, САЩ не се оттеглят от ролята на световен полицай, Тръмп просто иска да постави услугата на търговска основа. Ако си спомняте мутpeнските години, когато всеки бизнес трябваше да си плаща за "защита", а сега Тръмпана просто доразвива идеята в международен план. Какво да се прави, трудни времена са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 5 години
абе цигaнe, защо се опитваш да четеш без завършен 3ти клас ? ... не е моя вината че си финкционално неграмотен *** и не можеш да си преведеш две изречения от български ... или се научи или питай някой българин да ти преведе, но не се излагай с нечленоразделни опити за обида :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
"Специални поздрави за феновете на цирка на дедо Дони: Импестора, Мъйната, Абата, Реформатора и много други .... "Цъ! АББА-та не му е фен, той го приема за по-малкото зло.Ротшилдът бе заложил и на баба Килъри и на дедо Дони.Дедо Дони е периферия от Дълбоката държава и няма как да се пребори с нея.Когато Елцин предложил на Путин да стане президент, последният изпървом поискал време да скрие дъщерите си.А на дедо Дони щерката е женена за ултраортодокс евреин и пр. и пр. и винаги е под погледа на неизвестните снайпери (които имаха представление от покрива на американското посолство на Майдана)...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 24 rate down comment 11
pinoccio
преди 5 години
Ей, ниенте, вземи и изчезни за 60 секунди. Имаш пипе като на камерунски пръчч - вместо да напишеш нещо като хората, само пръхтиш и ринеш глупост след глупост. Камерунски пръчч, който мечтае да бъде американски тюлен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
САЩ изкарват от това, че долара е световна резервна валута. За да може $ да е световна резервна валута, САЩ трябва да са световният полицай! Ако САЩ не е световен полицай, кой ще защитава интереса на огромните американски корпорации!?!На дедо Дони, това му е ясно. Но нали е Популист и пуска лъжи за реднеците, как щял да съкращава военните разходи. Как щял да прави Америка на първо място! А той гледа само как супер богатите да станат супер богати, като им свали данъците, направи им данъчна амнистия!Изобщо циркажия от класа, ама докато има кой да му се връзва, ще си играе ролята!Специални поздрави за феновете на цирка на дедо Дони: Импестора, Мъйната, Абата, Реформатора и много други ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 17
khao
преди 5 години
обаче няма нито един умен фен на Пу, научен факт ! хахахаха, всичкото ***.нгал се кланя на джуджето, начело с мишето и откачения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 5 години
***, кога ще прочетеш поста до край и тогава да пишеш ? ... ама и аз що ли те чета като знам къв кух руски им.бецил стои зад това име ...руснаците да тия дето предават, на американосите сега им е сефтето ... справка Виетнам, понеже аз за разлика от теб съм чел доста история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 13
majnata
преди 5 години
От кухаото единствено по-тъпо парче е Стоян Петров , обаче конкуренцията помежду им е жестока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 13
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Ей верно е, че има и умни русофоби или пък евроатланцити ако щеше, въпреки, че са голяма рядкост, ама тука 5-те човека, които се подвизавате в тоя сайт, просто удряте в земята всякакви критерии по олигофрения и тъпизъм. Няма толкова прости хора с такова мал.олумно мислене просто. Просто няма. Да се чуди човек как сте "успяли" в живота. При положение, че имате претенции да сте нещо в обществото, па макар и по някакви си ваши критерий, които нямат нищо общо с реалността.Кой ви пусна от "Люба Тенева" бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още