IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест „Не ни пързаляйте за Пирин“ в София се организира днес

Природозащитници искат да не се допуска строителство на територията на националния парк и да се прекрати концесионния договор с „Юлен“

09:20 | 27.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протест под наслов „Не ни пързаляйте за Пирин“ се организира тази сутрин от природозащитната коалиция „За да остане природа в България“, съобщава БНР.

Недоволните граждани ще се съберат пред Министерския съвет, за да призоват правителството да не допуска строителство на територията на националния парк Пирин, както и да прекрати концесионния договор с дружеството „Юлен“ заради установени нарушения. 

Протестната проява се организира дни след като световния шампион по ски Марк Жирардели оповести, че е новият мажоритарен собственик на дружеството-концесионер.

От екокоалицията настояват, че не може да се говори за реален собственик, докато не се изчисти въпросът с произхода на средствата, с които е осъществена сделката по прехвърляне на акциите. 

Коалиция „За да остане природа в България” предупреждава, че водата на Пирин отива лесно при „Юлен” с гласуваните преди дни от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух. 

Чрез тях индиректно се променя Законът за защитените територии и става позволено да се изменят естествените водни течения в националните паркове, включително коритата на реките, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг.

Освен това, активистите не вярват, че световноизвестният скиор е реалният собственик на „Юлен”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
Asdf1234
преди 5 години
Стига с тези глупости. Стига с тези "зелени". Да си протестират колктото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Еко протестите винаги са ме радвали, те са доказателство, че България се оправя! След като си надвиxме мacpaфа за бедността, сега е ред на природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
s3
преди 5 години
Нека протестърите да си замълчат и да ни оставят да действаме. Когато такива известни личности като г-н Жирданели идват у нас да инвестират, ние не трябва да ги пъдим а да им дадем всичко от което имат нужда. Не на екологията и протестърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още