IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суши магнат плати рекордните 3,1 млн. долара за риба тон

Кийоши Кимура купи 278-килограмов атлантически червен тон, който е застрашен вид

13:29 | 05.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японски суши бос плати рекордните 3,1 млн. долара за гигантска риба тона на първия търг за тази година на новия рибен пазар в Токио, предава ВВС.

Самопровъзгласилият се за „крал на рибата тон“ Кийоши Кимура купи 278-килограмовия атлантически червен тон, който е застрашен вид.

Той платил над два пъти повече от предишния рекорд от 1,4 млн. долара, дадени пак от него през 2013 г.

Търговци на едро и собственици на компании за суши често плащат високи цени за най-добрата риба на първия търг от новата година.

„Купих добра риба тон. Цената е по-висока, отколкото си мислех първоначално, но се надявам, че клиентите ни ще изядат тази отлична риба тон“, заяви Кимура пред Франс прес след търга.

Кимура предлага най-високата сума на първия търг за новата година в седем от последните осем години.

Търгът през 2019 г. е първата продажба за новата година, която се провежда на новия рибен пазар на мястото на бивш газов завод в Тойосу, който беше открит през октомври.

Предишният пазар в Цукиджи беше отворен през 1935 г. и се превърна в най-големия рибен пазар в света и популярна туристическа атракция. Но проблеми, свързани с остарели противопожарни регулации и контрол на хигиената, наложиха преместването на пазара на по-голямо и модерно място.

Атлантическият червен тон е включен в Червения списък на световнозастрашените видове, а Тихоокеанският червен тон също е уязвим.

Миналия месец Япония съобщи, че ще възобнови търговския китолов. Страната смята да се оттегли от Международната комисия по китолов, която забрани търговския китолов през 1986 г., след като някои видове бяха доведени почти до изчезване.

Активистки групи предупредиха, че ходът ще има сериозни последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още