IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са партийните приоритети за новия политически сезон?

ГЕРБ ще се бори за шест места за евродепутати, ДПС ще търси консенсус за догонващо развитие на страната, а БСП настоява за актуализация на бюджета

12:44 | 11.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес започна зимната сесия на Народното събрание, която беше открита с декларации на политическите сили. Предстоящите избори за Европейски парламент и за местна власт бяха акцент в изявленията на парламентарните групи, съобщава БНР.

В приветствието си към депутатите председателят на парламента Цвета Караянчева призова за градивни усилия и общополезна дейност в услуга на гражданите. В годините на избори Караянчева настоя за конструктивен политически диалог. „От нас, хората в тази зала, зависи да превърнем вота не в повод за очерняне на опонента и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско състезание", каза тя.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обяви, че стремежът на партията е да спечели 6 или повече евродепутати на предстоящия евровот. В законодателството водещите теми за ГЕРБ са промените в Изборния кодекс, въвеждането на по-строгите мерки срещу домашното насилие и реформата в здравеопазването. В изказването си Цветанов за пореден път критикува позициите на президента Румен Радев.

"Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. Той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо, аз бих искал през 2019 година в парламента да имаме повече общи и спечелени за всички нас каузи в името на българите", обяви Цветанов.

Политиката на ДПС през 2019 г. ще бъде търсене на диалог и консенсус за приоритетите и програмата за ускорено догонващо развитие на страната и нов модел на управление. Това каза в пленарна зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата, цитиран от БТА.

Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС, посочи той и допълни, че трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средното нарастване на БВП на глава от населението. Трябва час по-скоро да се намери решение на важните за българските граждани въпроси, каза той. Според него те няма да се решат от само себе си, нито от улицата, те чакат сериозно, експертно и политическо обсъждане, стоят за решаване от този парламент. Този парламент трябва да постигне консенсуса по визията за ускорено и догонващо развитие на страната, отбеляза Карадайъ. 

Според Карадайъ 2018 година е изгубено политическо време за България. Икономическият растеж е в рамките на 3,5% е крайно недостатъчен, за да догоним дори страните от нашата група в ЕС, смятат от ДПС. Такъв растеж обрича и следващото поколение български граждани да остане най-бедното в Европа, подчерта Карадайъ. От трите фактора на растежа - инвестиции, износ и потребление, работи основно последният. Инвестициите практически отсъстват, има рекорден спад и на преките чуждестранни инвестиции и това е поради липса на адекватна политика на държавата, смята той. През 2018 г. най-големият инвеститор в страната са българските граждани, които работят в чужбина, България се превръща в износител на труд, каза Карадайъ. 

ДПС призовава национално отговорните партии да превърнат 2019 г. в година на намиране и постигане на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България, които да определят пътя за развитие на страната и тя да даде своя принос за възраждане на европейската идея и за създаването на по-единен и по-силен проспериращ ЕС.

В остра политическа декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за актуализация на бюджета, за да се повишат доходите на гражданите. Нинова отново призова за предсрочни парламентарни избори. "За нас този парламент е с изчерпано доверие и с изчерпани възможности. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, знаем, че можете, надяваме се, че имате и желание животът ви да се промени към по-добро. Начинът затова е само един -  предсрочни парламентарни избори", каза Нинова, цитирана от БНР.

От коалиционния партньор "Обединени патриоти" препотвърдиха подкрепата си за управлението. „Воля" призова за план за ускорено развитие на страната.

"Както казва народът ни, ножът е опрял до кокал. Ние от Воля ви призоваваме да направим екшън план за месеци до европейските избори, в които приоритетно да заложим за повишаване доходите на хората, подкрепа на малкия и среден бизнес, спешни мерки за преодоляване на демографската криза, за истинска и ефективна промяна на здравната система“, каза Веселин Марешки. 

Вижте снимките в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още