IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес, твърди държавният глава

12:46 | 25.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският президент Румен Радев обяви, че връща за ново обсъждане на парламента приетите преди над седмица промени в Изборния кодекс. Същевременно той призова БСП да се върне в Народното събрание и да участва в обсъждането на текстовете.

В изявлението си пред медиите държавният глава заяви, че разразилите се спорове около преференциите са потулили други важни промени в закона, които отдалечават страната от честен и демократичен изборен процес.

„Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно“, каза президентът.

Държавният глава изтъкна редица причини за решението си. Сред тях са поредното отлагане на въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините. Според Радев действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес в страната.

В рамките на дни едни и същи депутати са обосновавали две противоположни тези за изборното законодателство, което показва, че е търсена политическа целесъобразност, поясни още държавният глава. Той подчерта, че все пак здравият разум е надделял, намеквайки за решението законодателството да бъде върнато в досегашния вариант.

Припомняме, че само за три дни ГЕРБ преобърна напълно позицията си за Изборния кодекс. Партията на премиера Бойко Борисов първо прокара заедно с ДПС и коалиционния си партньор от НФСБ промени, обезсмислящи преференциите, и отказа да избира нов състав на Централната избирателна комисия. След свикано от лидера си Бойко Борисов заседание обаче ГЕРБ отстъпи и от двете решения, като създаде прецедента приети на второ четене промени да бъдат допълнително променяни. Така в парламента спешно бяха внесени поправки на поправките, с които се връща старото положение. Те не бяха разглеждани в очакване на решението на президента дали ще наложи вето над приетите промени.

„Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал“, каза президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още