IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насилието в Париж се завърна с новия протест на „жълтите жилетки“

Редица бутици на „Шан-з-Елизе“ бяха опожарени и разграбени

20:28 | 16.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Насилието се върна във френската столица Париж в събота, когато „жълтите жилетки“ протестираха за 18-ия си пореден уикенд. Кадри от телевизионни канали показваха разбити витрини на магазини на „Шан-з-Елизе“, както и от претарашени ресторанти. В близост до емблематичния булевард една банка бе подпалена, която доведе до 11 ранени в сградата, включително двама полицейски служители, предаде AFP, цитирана от Bloomberg.

Тентата на шикозния ресторант Fouquet, който сутринта бе разграбен, бе подпалена за кратко. Луксозни бутици, сред които такива на брандовете  Bulgari, Boss и Lacoste, също пламнаха, докато демонстранти скандираха: "Революция!"

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки булевард, протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наблизо Елисейския дворец - официалната резиденция на френския президент Еманюел Макрон. Самият Макрон обаче не е в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщиха от неговата канцелария.

Органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ и част от „Шан-з-Елизе“ потъна в гъста мъгла.

Така наречените „жълти жилетки“, наречени така заради жилетките за безопасност на шофьорите, започнаха да демонстрират в цялата страна в края на ноември. Протестите бяха предизвикани от планираното увеличаване на данъците върху бензина, но движението прерасна в протест с различен микс от искания, вариращи от отмяната на по-ниската скорост по второстепенните пътища, до оставката на президента Еманюел Макрон.

В края на деня премиерът Едуард Филип се срещна с ръководители на полицията близо до „Шан-з-Елизе“, за да им благодари за работата. Той определи ситуацията като „изключително напрегната“ и „неприемлива“.  „Тези, които извиняват или насърчават" подобни действия, са "съучастници“, предупреди той.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди действията на, по думите му, "професионалните" вандали и призова полицията да отговори "с най-голяма твърдост". 

Днешната, 18-а поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието след сравнителната загуба на инерция от протестното движение през последните седмици. Сцените на грабежи и сблъсъци напомниха за онези на 24 ноември и в началото на декември, отбелязва AFP.

Тогава кадрите с опустошения булевард "Шан-з-Елизе" и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света. Над 100 души са били задържани при протеста на "жълтите жилетки" в Париж по последни полицейски данни.

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че 10 000 демонстранти са се събрали в столицата и още 4500 - в останалата част от страната. 

Около 3000 души се включиха в протеста в Париж миналата седмица - значително по-малко, отбелязва AP.

Френската столица също бе сцена на паралелни мирни протести срещу изменението на климата, този път най-вече в близост до операта, съобщават новинарски канали.

Мирна демонстрация срещу изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още