IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите все пак протестираха в София и Страсбург срещу пакета "Мобилност"*

Възможно е предложенията да бъдат гласувани от Европарламента на 3 или 4 април

13:47 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки че пакетът "Мобилност" засега отпадна от дневния ред на Европейския парламент (ЕП), българските превозвачи протестират в София и Страсбург срещу законодателното предложение.

Предложенията за промени засягат автомобилните превози и станаха известни като пакета „Макрон“, тъй като френският президент ги обяви като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските фирми не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече пет дни "срок за охлаждане". Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

Днес председателят на ЕП Антонио Таяни върна спорния пакет за доразглеждане в транспортната комисия.

Междувременно ЕП съобщи, че предложенията ще бъдат върнати обратно в комисията по транспорт за гласуване, преди да бъдат гласувани в пленарна зала на 3 или 4 април.

На протестния митинг пред ЕП в Страсбург се събраха над 100 български превозвачи и техния колеги от Румъния, Полша, Латвия и Литва. Те заявиха, че няма да се откажат от своите протестни действия и ще се опитат до последно да отложат приемането на промените, предаде БНТ.

На трибуната пред европарламента излязоха всички български евродепутати, които заявиха, че това е малка победа, но борбата не е приключила. Въпреки радостната за тях новина днес, превозвачите осъзнават, че предстои да се измине доста дълъг път, докато евентуално разглеждането на пакета бъде отложено за следващия състав на ЕП.

Протест се проведе и в центъра на София, където се събраха протестиращи от всички краища на България. Участниците минаха пеша по улиците, без да струпват камиони.

„Дали е победа или са просто някакви финтове от страна на Европейския парламент, предстои да видим. Защото при всяко едно връщане на пакета стъпка назад текстовете стават все по-тежки за нас. Не виждаме никакъв компромис“, каза пред БНТ Димитър Димитров - изпълнителен директор на автомобилната камара.

Той очаква законодателството да бъде гледано от следващия ЕП.

След като днес няма да има гласуване, финалното решение за пакета според него ще бъде взето от следващия ЕП.

"На 3-4 април има сесия в Брюксел, след което има голяма сесия в Страсбург между 15 и 18 (април - б.р.), когато Таяни все пак иска транспортната комисия да излезе с ново решение и да бъде гласуван пакетът", допълни Димитров.

Пакетът бе върнат от Антонио Таяни днес заради големия брой внесени изменения (над 1200 – бел. р.) с искане комисията чрез гласуване да филтрира измененията, преди да бъдат гласувани в пленарна зала през април, уточниха от ЕП.

Трите предложения за командировани шофьори, времето за почивка и правилата за достъп до професията автомобилен превозвач, и до пазара на международни автомобилни превози на товари са част от пакета „Мобилност“ предложен от Европейската комисия през май 2017 г.

Продължаваме с усилията за намирането на справедливи за транспортния сектор текстове, коментира министърът на транспорта Росен Желязков в Букурещ, където се провежда заседание на Неформалния съвет на министрите на Европейския съюз по транспорт.

След съвместна среща с Полша, Унгария, Литва и Латвия, в която обсъдиха развитието по предложението, както и среща с министъра на транспорта на Румъния Александру Кук, Желязков заяви, че са начертани конкретни стъпки за бъдещите действия по пакета, информира транспортното министерство. Съвместно ще се работи за разширяване на групата на единомислещите държави.

„За пореден път се обединихме около идеята, че в кратка времева рамка и с натиск не се създава основа за добро европейско законодателство. На срещата с румънското председателство затвърдихме общата ни позиция, че евентуални триалози не е възможно да се проведат в ограничения времеви ресурс на този ЕП“, изтъкна българският министър.

Желязков коментира още, че вчера министър-председателят Бойко Борисов също е провел кореспонденция на високо ниво по темата с премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и с лидерите на партиите от ЕНП от тези държави.

*Новината е допълнена в 14:42 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още