IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха изпитанията на влаковете по третата метролиния в София

18 от 20-те нови влака за третия лъч вече са доставени

18:06 | 24.04.19 г.
<p>
	Строителството на третия лъч на метрото в София провериха кметът Йорданка Фандъкова и директорът на &quot;Метрополитен&quot; ЕАД Стоян Братоев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Строителството на третия лъч на метрото в София провериха кметът Йорданка Фандъкова и директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Започнаха изпитанията на метровлаковете в София по третата линия. Първите 8 км от отсечката – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще бъдат пуснати до края на годината. Това съобщи във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова. 

18 от 20-те нови влака за третия лъч вече са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия. Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност.

Като част от мерките за безопасност ще има и стъклени предпазни стени на пероните. Те ще се отварят автоматично при спиране на влаковете на местата, на които се отварят вратите на влаковете, пише кметът.

На 65% е готов и участъкът през „Овча купел“ – още 4 км до околовръстния път при Горна Баня. Този участък се очаква да заработи през първата половина на 2020 г.

Според Йорданка Фандъкова с  новите 12 км метро ще бъдат спестени още 11 хил. тона вредни емисии на година.

Линията ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава.

В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, но има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още