IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли лесно решение за Венецуела?

Докато страната отслабва, надпреварата за властта в Каракас изглежда все повече като война, която чужди държави водят чрез посредници

10:49 | 02.05.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В разгара на събитията във Венецуела САЩ отново прибягнаха до заплахата от военна намеса срещу режима на президента Николас Мадуро, пише френският Figaro, цитиран от БТА. Близки съветници на американския президент Доналд Тръмп един по един отправиха предупреждения в Twitter и по телевизиите, докато съдбата на Боливарската република се решаваше на улиците от поддръжниците на Мадуро и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който призова към бунт.

Безизходицата във Венецуела продължава, но народът ще плати цената. Не съществува лесен начин за излизане от патовата ситуация, предупреждава британският в.Guardian в редакционна статия.



Няма съмнение, че режимът на Мадуро е потиснически, шокиращо некомпетентен и очевидна клептокрация (управление на крадци - бел. ред.). Венецуела не може да се възстанови политически, социално или икономически с Мадуро начело. Дори някои чависти изоставиха лидера, посочен от Уго Чавес за негов наследник. Но в същото време няма съмнение, че мнозина венецуелци се опасяват от десницата и имат живи и болезнени спомени от подкрепата на САЩ за бунтове в Латинска Америка - въпреки че разпознават колко е лицемерно авторитарен лидер да се представя за втори Салвадор Алиенде. Гледката как крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро подкрепя Гуайдо, както и засилващите се разговори за военна интервенция сред десницата, само засилват тези опасения.

В същото време САЩ твърдят, че Мадуро е планирал да избяга от страната, докато не бил разубеден от Москва, както и че ключови високопоставени лица са се съгласили, че шефът им трябва да си върви. Американските намеци, че военните действия са възможен курс, "ако се наложи", изглежда също имат за цел да засилят напрежението. Разбира се, информационната война е по-добър курс от изпращане на войски. Една стратегия, базирана на блъфиране, обаче също има своите опасности и възможността от попадане в собствената клопка остава реална. За да се защитят животът и бъдещето на обикновените венецуелци, са необходими внимателни международни действия, а не безразсъдни идеологически намеси, подчертава британският Guardian. 


Предвид наложеното от властите информационно затъмнение, никой не знае със сигурност какво точно става във Венецуела, затова е важно да не се втренчваме в детайлите, призовава американският Washington Post. Това, което знаем със сигурност, е, че Венецуела - страната с най-големите петролни резерви в света - покрива с всеки изминал ден все повече от критериите за "провалена държава". След шестгодишна криза, унищожила над половината й икономика и довела до хиперинфлация, милиони отчаяни и гладни хора търсят убежище в съседни страни. Управляващата клика като цяло се е отказала да предоставя обществени услуги и посвещава практическия цялото си време, енергия и пари на своя основен приоритет: запазването на властта. Но дори тази задача може да се окаже непосилна - един от упоритите (но невъзможни за потвърждаване) слухове е, че началникът на разузнаването е преминал на другата страна и работи срещу Мадуро.

Със сигурност знаем, че докато Венецуела отслабва, надпреварата за властта в Каракас изглежда все повече като война, която чужди държави водят чрез посредници. Опозицията зависи все повече от САЩ, Колумбия и Бразилия, а управляващите - от Куба, Русия, Иран и Турция, предоставящи им военна, финансова и разузнавателна подкрепа. Независимо дали са верни твърденията на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че Русия е убедила Мадуро да не напуска Венецуела, те показват една скрита истина: изходът от кризата зависи повече от случващото се във Вашингтон и Москва, отколкото от ставащото в Каракас.

Знаем със сигурност, че недоволството във венецуелските сили за сигурност е дълбоко и се удържа от страха от последиците от евентуален бунт. Хиляди войници дезертираха, а хиляди други се оказват в капана на един репресивен апарат, който дори не им плаща достатъчно, за да изхранват семействата си. Знаем също, че макар повечето венецуелци да искат смяна на режима, правителството на Мадуро премахна всички демократични средства, по които това мнозинство можеше да накара властта да го чуе.

И всичко това ни води до най-важното, което знаем със сигурност за Венецуела: страната ще остане нестабилна в продължение на дълго време, дори ако режимът се срине и опозицията получи властта, предупреждава Washington Post, цитиран от БТА. В този случай тя ще трябва да се справи със смайващ брой въоръжени групи - проправителствени милиции, колумбийски партизани, могъщи улични банди, руски войници, кубински шпиони, непокорни армейски части и други. Всичко това ще се случва на фона на икономически трудности, които биха поставили на изпитание способностите на което и да било правителство.

Горчивата истина е, че няма магическо решение за Венецуела. Вместо това масовите безредици и насилие, подобни на видените вчера, може да станат новото нормално състояние, подчертава още Washington Post.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 3
red6
преди 4 години
Еми нека точно народа на Венесуела да реши кой да ги управлява. Избори под строг надзор на ООН и да се решава. Въпроса е дали Мадуро ще допусне това? Ако не иска - отговора е ясен на въпроса защо :)И нека тогава избрания президент да застане начело на държавата без да се бият военни, обикновени жители, милиции и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
Решение? Решение на какво? На пуча на обамолицестия гейду?А решение на жълтожилеткестия проблем какво е? По 160 арестувани и бити всяка събота?Значи първо се създава проблем сам от нищото, после му търсим кадрови решения с пуч?Еми някой ще трябва да свиква с многополюсния модел.Забравили си били американския петрол във Венецуела... ами да не са си го забравяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 13
Иван Митев
преди 4 години
Президентът Николас Мадуро е със съдба на жертва на грешния начин на работа на Венецуелската централна банка.Всички жертви са с известни съдби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Решението което му предлагаш е ирационално. Рационалното е да дойде и да гръмне тебе. Не се ядосвай, а седни и помисли дали не е разумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 11
GiRo
преди 4 години
Обрал е овациите на куп форумни тролчета, особено активни по определени теми ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Има решение и това са нови избори за президент. Толкова е лесно. Предишните никоя бяла държава не ги призна, защото наистина бяха опорочени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
majnata
преди 4 години
Цакамано , не виждам да си събрал овациите на масите с мненията си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Оффф... Що не одиш да се гръмнеш некъде па ти с твойте клубове... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Да, има Мадурко примери бол... Но и рашките пак туриха неочакван капан на янките - ако американски сили влезат да свалят законното правителство на Венецуела, подкрепяно от Русия, тогава кой може да спре руснаците да влезат в Украйна и да изметат подкрепяната от американците хунта в Киев...? Със сигурност, процентно повече украинци ще посрещнат с цветя руските танкове, отколкото венецуелци - американските... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
ДХДО
преди 4 години
Още повече, че имаме и прекрасни примери за това - сички видехме как с отстраняването на Саддам, Кадафи и Янукович ...=====Е, Мадуро има на своя страна и примера с Асад-син. Пропагандната медийна машина на глобалния хегимоният и него го рекламираше, като несъвместим с бъдещето на Сирия и обречен на поражение, в борбата с прогресивните сили на терен, обаче рекламата си е реклама, а реалността се оказа мнооого в страни от заклинанията, с които ни заливаха обилно :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още