IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск: България трябва да се справи с демографската си криза

Той призова да продължат усилията за задържане на младите хора у нас

12:22 | 05.05.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

“30 години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от 2 милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето”, посочи Негово светейшество папа Франциск на площад "Атанас Буров", след пристигането си у нас, предава БТА.

По думите на папа Франциск България се сблъсква не само със спад в раждаемостта, но и с интензивния миграционен поток, който е довел до обезлюдяването и изоставянето на много села и градове.

“Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище", отбеляза той.

Папа Франциск коментира, че познава ангажимента на управляващите у нас от години да създадат условия, така че най-вече младите да не са принудени да емигрират. Той призова да се продължи по този път.

“Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток”, заяви още папа Франциск. “Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт”.

Папата благодари за поканата да посети страната, както и за приветствените слова на президента Румен Радев. По-рано държавният глава заяви, че мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е “Мир на Земята”, а този призив “ще отекне в целия свят и от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост”.

Папата отправи поздрави към патриарх Неофит, както и към членовете на Католическата църква у нас, на християните от другите църковни общности, на еврейската и мюсюлманската общност.

“Дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство”, отбеляза той. “Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляйки насилието и принудата”.

По думите на папапта по този начин могат да бъдат победени онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.

Папата подчерта, че днешното му посещение в България има за цел идейно да се свърже с това на Св. Йоан Павел II през май 2002 г.

Кадри от визитата на папа Франциск у нас може да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Колко е лесно да изкараш руски *** от дупката му...Отново питам - значи руснаци могат да изкупуват по курортите (което се случва), а бежанци не могат да купуват по селата (което е много спорно дали всъщност се случва). Е каква е разликата ми обясни? А относно какво щели да правят руснаците - питай Украинците за Крим или Донбас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Вие евроГгейците искахте да продавате имоти и земя на чужденци!Й'а яди кифтета н'и рива!И ко, тия руснаци там какво - ще ни ислямизират, ще ни потурчат?Ще ни тъпчат с ботуш?Нали НАТО ви брани, какво се правите на ощипани булки!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
kane
преди 4 години
Според мен папата дойде да им каже че региона се ислямизира бавно по бавно и ислямска държава може да не стана в ирак и сирия, но може да стане на балканите. те са обидени на света, заради начина по който се говори и третира религията им и това ги консолидира и нациналистически сили от южната ни съседка и парите от далечния изток бавно, но постепенно промиват мозъци и обединяват и имат цели и планове за постигането им. не случайно македония а и ние сме бутани в ес и нато, целтта е стабилност и липса на войни и запазване на граници и опит за мирп.с.аз го харсвам този папа, от всичко което съм слушал и чел за него той е страхотен човек в сравнение със всички предшни. желая му да е жив и здрав и ак може да направи света по добър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
red6
преди 4 години
Щом е писано в "alterinformation.wordpress.com", значи е вярно. Иначе примерно въобще не е притеснително, че мужиците са изкупили една камара имоти по черноморието и вече българския е втори официален език в Поморие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Я мирно бе *****, масонина ти го каза. Малко уважително към господаря ти!Я цък:Бежанци изкупуват села с парични преводи от Катар и Саудитска АрабияТри села от териториално-административната система на България вече са на път да станат крепост на сирийските и водещите се за такива бежанци, които наскоро са се сдобили със статут. Това потвърдиха жители на селата Сладун, Мустрак и Михаличhttps://alterinformation.wordpress.com/2013/11/19/84921032104/?fbclid=IwAR0e3At1Vs8Y4P_EJ7JkcfyRwzD6nIii3uDraYqk_hrpizCYcelSthp_xFA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 16
Sokratus
преди 4 години
Друго си да дойде Патриарха от КГБ да потропа по масата на Президента и да му се скара! Да си тръгне по-рано, въпреки одобрената програма!!!Е това е "мъжкарско" поведение, а не "джендърско" като на Папата!Вие русофилиците сте отчайващо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Какво казва един наш масонин, за посещението на папата (аман!):"Какво ли ще поиска на четири очи от трогнатите от светейшото внимание български управници и македонските им колеги държавникът Франциск? Нима вече и на най-големите оптимисти за светлото ни европейско бъдеще не е ясно, че и двете ни държавици, населени с един разполовен от столетната геополитическа интрига на Великите сили народ, сме интересни за големите началници единствено като територия. Все по- самообезлюдяваща се, опустошена от политически коректното ни суеверие, че преклонена главица, сабя не я сече земя. Земя като една човешка длан, но напълно пригодна за един огромен, ограден от бодливата тел на мултикултуралистичната концепция на политическият елит на самата Европа бежански лагер с хуманитарна мисия, гарантирана от военните бази на пазителите на евроатлантическите ценности. Както се казва какво по-хуманно от това: По-добре Балканите да пламнат, отколкото цяла Европа. Те Балканите и без това са си свикнали още от времената на оня османски Великолепен век, финансиран, както се оказа впоследствие от Венецианските търговци, и с благословията на Рим.Димитър Недков, standartnews.com"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
majnata
преди 4 години
да бе ... носителят на леберастката пропаганда, загрижен за демографията у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Тия дни тъдява преститутките преизпълниха петилетният план!ОТ ВСЯКА ВКЛЮЧЕНА ЮТИЯ ФЪРЧИ ПАРА:ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ПАПАТА, ...........аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още