IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Писмеността и духовността са вградени в темелите на нашата държавност

Президентът беше част от шествието по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

13:12 | 24.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека в столицата.

С днешната все по напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат и култури, каза Радев и напомни, че ние българите сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на нашия български народ, а осветява едно голямо пространство и свързва милиони хора.

Езикът е нишката на нашето човечество, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле и допълни, че езикът е това, посредством което съществува историята.

Днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите. Тя отбеляза, че вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са нашето верую.

Тържеството започна с шествие, в което президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле се присъединиха пред президентството. Към шествието се присъединиха представители на три от най-големите научни и образователни институции - Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия. В тържеството се включиха и министри, депутати, политици, общественици, много граждани и гости на София.

Българската азбука, българският език и книжовност са опората на националната ни идентичност, каза от своя страна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в поздравлението си към присъстващите за отбелязването на 24 май. Днес е хилядолетният празник на България - единственият останал като връзка между миналото и настоящето, който ни води към бъдещето. Езикът и образованието са ни съхранили през вековете, чрез тях се изграждаме като личности и те ни определят като народ, те са и пътят на нашето развитие, допълни министър Вълчев.

България е навсякъде, където родители възпитават децата си в обич към България, учат ги на езика ни, да следват традициите ни, каза още той. Благодарение на Светите братя Кирил и Методий и на техните последователи сме носители на уникални европейска и световна култура.

По думите на министър Вълчев днес кирилицата е азбука на повече от 300 милиона души. Тя е нашето изключително богатство, каза още Вълчев и подчерта, че малко народи имат привилегията и основанието да имат празника 24 май. Малко са онези, които могат да кажат, че имат азбука в основа на писмеността на много други, 24 май е нашият празник - най-светлият и най-обичаният, добави още министър Вълчев.

Това е денят, в който се гордеем и в който почитаме нашите просветители, изразяваме благодарност към нашите учители, преподаватели, учени, културни дейци, писатели. Днес повече от всякога се нуждаем от вас, на вас разчитаме да пазим в България езика, културата и образованието, обърна се министър Вълчев към гостите на тържеството.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Понятието "славянска писменост" е измислено от Josef Dobrovsky във Виена едва през 1822г. Преди това е имало само БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ. В Москва до края на 17-ти век се е говорило и пишело на БЪЛГАРСКИhttp://slavian.blog.bg/history/2017/02/07/zashto-ruskiiat-i-bylgarskiiat-sa-blizki-ezici.1508252
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още