IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен успя, но сега трябва да бъде убедителна

Европейският парламент се чувства наранен и унижен, защото никой от неговите шпитценкандидати не получи най-важния пост

08:21 | 17.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Облекчение по лицето на германката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Облекчение по лицето на германката. Снимка: Ройтерс

Облекчението можеше ясно да се види по лицето на Урсула фон дер Лайен, когато скоро след 21,30 часа председателят на парламента обяви вечерните резултати: 383 депутати гласуваха за нея. Това позволява на германския политик от ХДС да наследи Жан-Клод Юнкер.

Необходимото абсолютно мнозинство бе постигнато - това е победа, за която германката трябваше да работи усилено. За ЕС обаче това също е добър резултат, тъй като общността успя да предотврати заплахата от тежка криза на лидерството. И получава председател на Комисията, който отговаря на всички необходими условия за трудната дейност: правителствен опит, езикови умения и ясно позитивно отношение към европейската интеграция.

Европейският парламент се чувства наранен и унижен, защото никой от неговите водещи кандидати не получи най-важната европейска позиция. В крайна сметка правителствените ръководители на ЕС отново решиха кой ще оглави комисията. Поражение за народните представители на ЕС, защото те загубиха важната битка за властта срещу Европейския съвет.

Депутатите ясно показаха гнева си към председателя на ЕК: Урсула фон дер Лайен, трябваше да се бори за новата си длъжност, като обещае по-специално на социалдемократите значителни политически отстъпки. Тя обеща европейска минимална заплата, европейско презастраховане при безработицата и европейски фонд за гарантиране на депозитите. Но партийните приятели на Фон дер Лайен, европейските християндемократи, категорично отхвърлят и трите проекта.

Въпреки това новият председател на Комисията не можеше да разчита напълно на гласовете им - ясно послание по-специално на Съюза в Германия. Надеждата, че германският председател на комисията ще представлява германските проблеми в Брюксел, няма да се сбъдне. Фон дер Лайен ще трябва да се дистанцира от своята партия и от родината си, за да стане успешен председател на ЕК - за всички политически лагери и всички държави членки, коментира и германският Handelsblatt.

Да, Фон дер Лайен успя, но на косъм. Жан-Клод Юнкер встъпи в длъжност преди пет години с удобното мнозинство от 422 гласа - парламентарна подкрепа, за която неговият наследник може само да мечтае. Урсула фон дер Лайен ще трябва да е много убедителна в бъдеще: цели 327 депутати гласуваха против нея. 

   

Тъй като това е таен избор, никога няма да се разбере самоличността на всички, които не я подкрепиха. Само малцина - като 16-те германски социалдемократи, Зелените, левите и комунистите, открито обявиха своето „не“. Освен това трябва да има доста тайни вотове срещу нея. Вероятно дори някои членове на парламента от ЕНП са гласували против Фон дер Лайен, но никога няма да го признаят публично.

Сега новият председател има да  свърши много работа. Тя трябва да събере бързо своите комисари - трудна задача. За първи път в новата комисия ще има еднакво количество мъже и жени. Дори само това ще се окаже много трудно. Преди пет години първоначално държавите членки не предложиха почти никакви жени комисари. Жан-Клод Юнкер трябваше да отхвърли няколко кандидати мъже, за да има поне няколко жени в екипа си.

Фон дер Лайен също така трябва да очаква, че някои държави членки ще предложат за членове на комисията евроскептици. Новият ръководител не може да приеме такива кандидати, дори само заради факта, че гарантирано те ще се провалят в Европейския парламент.

Добър избор ли е Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Да, тя е опитен дипломат
Да, тя е добър компромис
Не, тя не бе сред шпитценкандидатите
Нямам мнение
Общо 370 гласа

Всички комисари трябва да се изправят тази есен пред изслушване в парламента. Не всички кандидати преминаха теста преди пет години. А този път опасността европейските комисари да бъдат отхвърлени от Европейския парламент е дори още по-голяма.

Резултатът от изборите на новия председател на ЕК показва, че много членове на Европейския парламент все още имат открит конфликт с нея. Следователно все още може да се очаква съпротива. И още нещо не е ясно - дали новата комисия ще може да започне своята дейност на 1-и ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
А, тая е конвейер за деца - тесен специалист по раждане. Само не е ясно кой й ги гледа при тая бурна политическа кариера...? Деца при нея оксан докуз, ама питанката е: за колко време ше докара ЕС до там, докъдето докара Бундесвера... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Jorkata
преди 4 години
И тая ли е яловица или има деца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Презентацията пред ЕП беше абсолютна еклектика. На всички обеща това, което искаха да чуят, а каква е нейната истинска посока!?... Уж е дясна, но не съм много убеден?... Както казват, няма как да стигнеш, ако не знаеш, къде отиваш!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
Презентацията пред ЕП беше абсолютна еклектика. На всички обеща това, което искаха да чуят, а каква е нейната истинска посока!?... Уж е дясна, но не съм много убеден?... Както казват, няма как да стигнеш, ако не знаеш, къде отиваш!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още