IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Galaxy Note 10 получи по-голям брат - Galaxy Note 10+

Samsung се снаряжи добре за коледния бизнес с топ телефони и нов ноутбук - Galaxy Book S, чиято батерия според производителя издържа 24 часа

07:31 | 08.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

По-бързо, по-високо, по-силно. Олимпийският девиз очевидно се пренася на пазара на смартфони, като можем лесно да го перифразираме в „по-голям“.

Вече и без това огромният дисплей на предшественика на Galaxy Note бе увеличен до 5,5 инча, писахме през 2012 г. за тогавашния необичаен смартфон със стилус от Южна Корея. В рамките на седем години този размер вече се счита за остарял. Своеобразните компютри с джобни размери вече доближават седеминчовия размер.

И така – късно в сряда Samsung Electronics Co. представи Galaxy Note 10, най-новото поколение на топ смартфона си, оборудван със стилус, за който компанията се надява да спре спада на печалбата и да отклони конкурентния набег на Apple Inc. и Huawei.

Най-големият производител на смартфони в света представи най-новото си устройство в Ню Йорк, което сега се предлага в два размера и с или без модем за 5G. Това ще се окаже водещ ход в усилията на Samsung да запази водеща роля пред своите американски и китайски конкуренти, като Huawei Technologies Co., които все повече подкопават дела на корейската компания при премиум устройствата.

Както се очакваше, Galaxy Note ще бъде пуснат на пазара в рамките на втория основен търговски технологичен панаир за годината, IFA в Берлин. На 23 август и двете устройства трябва да кацнат по рафтовете на магазините. Предварителните поръчки може да се правят от вчера, 7 август. Дългото време между старта на поръчките и пускането на пазара може да накара очаквания „хайп“ около устройството да избледнее заради слуховете за iPhone. Samsung обаче твърди така или иначе, че клиентите на Note са най-лоялните. 

Въпреки че мениджърите на Samsung дълго време се подиграваха на конкурентни компании за отпадането на гнездото за слушалки, сега поемат по същия път и го премахват. Бутонът за захранване също не е отдясно, а минава под копчето за сила на звука. И може би най-приятната новина за много потребители: Samsung се предаде и елиминира бутона за Bixby.

Визуално това определено не вреди на моделите Note. Препозиционирането изисква привикване, което се случва в рамките на минути. Едва ли някой ще страда за премахването на бутона Bixby. Тук Samsung просто направи грешка, като пусна на пазара устройства с бутон, но без функционалност. Ако физическият бутон беше успял да се докаже по друг начин - без допълнителен софтуер на трети страни - отвращението от него вероятно никога няма да стане толкова голямо. Но това все пак е вече е в историята.

Новият Note се предлага за първи път в два размера на екрана. Стандартният Note 10 има 6,3 инчов дисплей с Full HD+ резолюция (2280х1080 пиксела), а по-големият Note 10+ е с 6,8-инчов диагонал и Quad HD+ резолюция (3040х1440 пиксела). И двата екрана са HDR+ сертифицирани и използват Dynamic AMOLED панел, който Samsung пусна през пролетта с Galaxy S10.

Т. нар. Infinity-O-Display ще е предизвикателство за нетренираните ръце в началото. Да оставиш ръцете просто настрани не върши работа,  защото устройството реагира твърде чувствително. Но предната част почти на 100 процента се заема от дисплея – и в двата случая е налице изрязана в централната горна част на екрана селфи камера, както и изключително фини рамки от всички страни. Това е една от ключовите промени за новите флагмани на Samsung както спрямо Note 9, така и спрямо S10 - дисплеят е още по-впечатляващ и заема почти 100% от лицевия панел.

Вътре една силна батерия от 3500 mAh се грижи за необходимата издръжливост. Това е по-малка батерия от тази в Note 9, предлагаща 4000 mAh. При  на процесора Samsung разчита на собствения чип Exynos 9825 (2 x 2.7 + 2 x 2.4 + 4 x 1.9 GHz). По принцип процесорът, който вече се използва в Samsung Galaxy S10, го надгражда най-вече с подобрения при обработката на графики, както и други оптимизации, свързани с живота на батерията.

При Note 10 имаме 8 GB RAM и 256 GB вградена памет, но липсва microSD слот. При по-големия Note 10+ обаче е налице microSD слот, 256 или цели 512 GB вградена памет и 12 GB RAM.

Galaxy Note 10 предлага предна камера с резолюция от десет мегапиксела. Основаната камера предлага 12 MP основен сензор с променлива бленда от f/1.5 до f/2.4 и оптична стабилизация, както и 16 МР сензор с ултраширок обхват на обектива и  12 МР сензор с телеобектив и оптична стабилизация.

По-големият Note 10+ разполага и с четвърта камера, която Samsung нарича DepthVision. Тя е 3D ToF сензор за по-добро измерване дълбочината в кадъра. С нея може да се правят  по-добри портрети с ефект боке. Има и нова функция -  AR Doodle, която се активира в менюто на S-Pen и позволява да се рискуват допълнителни неща на човека в кадър и те да се движат, следвайки неговите движения.

Още при Galaxy Note 9 в центъра на вниманието бе по-нататъшното развитие на писалката. S Pen стана  спусък за камерата с тази версия. Оттогава се добавя и Bluetooth модул. Новото сега е литиево-титановата батерия, която обещава работа в режим на готовност до десет часа.

С кръгови и кръстосани движения писалката може да се използва за превключване между предна и основна камера, за увеличаване или намаляване на зума. 

Друга особеност, която е нова, е преобразуването на текстове. Функцията за шрифт към текст (възможността да пишете текст на ръка и после да го превърнете в документ), като той може да се експортне като Word, PDF или друг формат. Потребителите могат да персонализират записките чрез намаляване или увеличаване размера на шрифта или смяна на неговия цвят. Само с няколко докосвания записките от срещи могат да бъдат форматирани и споделени, а моментите на вдъхновение лесно да се превърнат в документи, които може да се редактират.

Сътрудничеството с Microsoft също е любопитно. Потребителите на Windows ще могат лесно да свържат своя Note 10 към компютъра (чрез USB) и целият интерфейс на смартфона ще се показва директно на компютъра.

Със своите 168 грама Note 10  се вписва добре в ръката и вероятно ще убеди онези потребители, които харесват компактен смартфон със стилус. Тези, които оценяват размера на серията Note и по-голямата батерия, вероятно ще грабнат още по-големия брат. Говорейки за батериите - по-компактният Note 10 има 3500 mAh батерия, а по-големият - цели 4300 mAh.

По отношение на цените предварителните слухове не се потвърдиха. Galaxy S10 ще струва около 1049 евро и затова е по-евтин от предшестващия модел. S10 + с 256 гигабайта струва 1099 евро, а 512-GB моделът - 1199 евро. Захранващ адаптер за ултра бързо зареждане с 45 Wh се предлага като аксесоар и струва между 50 и 60 евро. В противен случай трябва да вземете предоставения кабел със сила на зареждане 25 Wh.

За предварителни поръчки (до 22 август), Samsung предлага специална програма за търговия в Европа. Който иска да се отърве от стария си смартфон, може да получи до 500 евро кредит за Note 10 / Note 10+. Естествено по-новите устройства носят най-много пари. За iPhone 6 или Galaxy S5 Mini ще се получат максимум 100 евро. За България в сайта на Samsung се предлага премия от 200 лева.

Galaxy Note10 ще бъде наличен в България в цветове Сребърно сияние, Розово сияние и Черно сияние, а Galaxy Note10+ ще бъде наличен у нас в цветове Сребърно сияние, Бяло сияние и Черно сияние от 23 август. Предварителни поръчки вече може да се правят и в България. 

Както се очакваше обаче, липсата на коренно нови възможности може да е най-големият недостатък на Note 10, който изглежда се обръща повече към вече съществуващата аудитория на Samsung, отколкото се опитва да привлече нова. Въпреки малкото подобрения, те може да не са достатъчни, за да се разграничи телефона от препълнено поле с конкуренти, или от собствения сгъваем Fold на Samsung.

Не е ясно „дали старата формула на Samsung за голям екран и стилус ще направи разликата в наши дни, особено когато компанията живее в сянката на блестящи продукти като Galaxy Fold“, казва пред Bloomber анализаторът на IDC Брайън Ма.

И Galaxy Book S - не таблет с разширени възможности, а ноутбук

На презентацията в Ню Йорк южнокорейският производител на електроника обяви, че иска да се препозиционира и на пазара на преносими компютри. Показаният в американския град Galaxy Book S вече няма нищо общо с  разширяващ функциите таблет, а се очаква да бъде сериозен претендент на на успешния Macbook Air на Apple.

С 11,8 милиметра в най-дебелата си точка, Galaxy Book S със своя сензорен екран е значително по-тънък от Macbook Air с 15,6 милиметра, обясни Samsung. А с живота на батерията до 24 часа Samsung може да постави рекорд с устройството с Windows 10. За тази цел южнокорейците използват вместо процесори на Intel чипа на Qualcomm Snapdragon 8cx, който е базиран на ARM архитектурата и е създаден специално за мобилна употреба. По отношение на представянето той може да се конкурира успешно с Intel Core i5, който традиционно се инсталира в преносими компютри.

Освен това директно в чипа е интегриран LTE модем. Като друга особеност Book S може да бъде зареждан и със смартфон или дори т. нар. Powerbank. Galaxy Book S ще се предлага в два цвята за около 1100 евро и се очаква продажбите да стартират през октомври. Samsung работи в тясно сътрудничество с хардуерни и софтуерни партньори за разработката, заяви Ди Джей Кох, ръководител на мобилното подразделение на групата. „Вярваме, че истинската иновация е възможна само чрез открит и съвместен подход, при който партньорите са колективно мотивирани да разрушат бариерите и да предефинират  компютърното преживяване“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
cum on ABBA face
преди 4 години
последно ще има ли инфра ред бластер или НЕ! не са научиха ей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още