IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотел Ritz в Лондон минава през тезгяха – за почти 1 млрд. евро

Иначе казано - цената би била повече от 6 млн. паунда за всяка стая, а това би направило сградата най-скъпия хотел в света

12:07 | 13.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Собствениците на най-известния хотел в британската столица обмислят продажба. За 800 млн. паунда (900 млн. евро) те биха могли да продадат луксозния хотел, твърдят от обкръжението на братята близнаци Дейвид и Фредерик Баркли, без официално да коментират темата. С това Ritz би станал най-скъпият хотел в света. Иначе казано - цената би била повече от 6 млн. паунда за всяка стая.



Ritz се намира в централен Лондон на оживената улица Piccadilly Street близо до Бъкингамския дворец. Той е открит през 1906 г. от швейцарския хотелиер Цезар Риц, който е управлявал и едноименния луксозен хотел в Париж. Списъкът на гостите знаменитости в лондонския хотел е дълъг - както политици и супербогаташи, така и плейбои и актьори го обичат. През 20-те години там отсяда Чарли Чаплин, също и принц Ага Хан, петролният милиардер Пол Гети, а по-късно - и крал Едуард VII. По-късно там отсяда и Уинстън Чърчил. Маргарет Тачър също е имала апартамент там, а понякога в хотела за кратко се отбива и самата кралица. 


Със своите 111 стаи, 25 апартамента, няколко бара и ресторанти, Ritz не е прекалено голям по днешните стандарти, но е особено изящен. Интериорът се поддържа до голяма степен в стил Луи от края на 18 век. Една вечер в Superior Queen Room струва 545 паунда, докато нощувката в Deluxe Suite (King или Twin) струва 2500 паунда на вечер.

През 1976 г. Ritz бе продаден за нелепата цена от 12,5 милиона германски марки на консорциум, наречен Trafalgar House. От 1995 г. хотелът принадлежи на семейство Баркли, платило 75 млн. паунда по това време. Днес избягващите публични изяви братя са на 84 години, синовете им Айдан и Хауърд, на 63 и 59 години, също участват в компанията. Баркли натрупаха богатството си с казина, пивоварни и хотели. Семейството е известно във Великобритания и като собственик на консервативния вестник The Daily Telegraph.

Първи за намеренията за продажба на Ritz съобщи Times. Оттогава експертите по недвижими имоти озадачено коментират дали исканата цена от 800 млн. паунда не е прекалено висока. Според годишния финансов отчет хотелът реализира приходи от почти 47 млн. паунда през 2018 г. и генерира оперативна печалба от 15 млн. паунда. С цената от 800 млн. паунда възвръщаемостта не изглежда особено висока.

Въпреки всичко цената не е невъзможна. Хотелът се счита за трофей, така че може да се появят купувачи, твърди експертът по недвижими имоти Пол Олиф от Ashford пред Ройтерс. Пред Times хотелиерски брокери спекулират, че свръхбогаташи от Азия или Близкия изток, вероятно от управляващото семейство на Катар, може да проявят интерес. Емирството на Катар вече купи преди четири години  хотелски недвижими имоти от семейство Баркли. От емирството в Персийския залив влизат много капитали във Великобритания, отчасти и в непрозрачни и близки до ислямистите институции, като съвместимата с шериата банка Al Rayan Bank и различни фондации.

Ritz в Лондон вече не е свързан с парижкия Ritz, но и двата изиграха своята роля в най-новата британска история, свързана с принцеса Даяна. Преди Даяна да претърпи своя фатален инцидент през 1997 г., тя вечеря за последно в парижкия Ritz. След това бившият ѝ съпруг принц Чарлз представи любовницата си и днешна съпруга Камила Паркър Боулс пред обществото две години по-късно на парти в лондонския Ritz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още