IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седма поредна вечер на протести на каталунските сепаратисти

Този път демонстрациите са преминали мирно и без насилие

09:02 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Каталунските сепаратисти демонстрираха седма вечер подред срещу дългите затворнически присъди за девет лидери на движението за независимост. Хиляди хора проведоха мирен седящ протест пред полицейския щаб в центъра на Барселона в неделя вечерта. Демонстрантите скандираха с часове лозунги като „Свобода за политически затворници!“ И „Край на окупационната власт!“, предава DPA.

Това беше седмия ден на протести в откъснатия регион в североизточна Испания, след като в понеделник Върховният съд призна деветима сепаратистки лидери за виновни и ги осъди на дълъг затвор. За разлика от предишните нощи, този път в Барселона нямаше бунтове. Вестник El Periódico говори за „празнично настроение“. 



В неделя близо 5000 души излязоха по улицата и в Майорка в знак на солидарност с каталунските сепаратисти. Митингът в столицата на остров Палма също беше без значителни инциденти. Подобни големи митинги вече се проведоха в събота в испанската столица Мадрид.

Поради тяхната роля в референдума за независимост през октомври 2017 г. седем бивши регионални лидери и двама лидери на гражданското общество бяха осъдени от т. Нар. Tribunal Supremo на затвор до 13 години. Оттогава всеки ден се провеждат масови протести на сепаратисти в Каталуния. Според полицията е петък по улиците са излезли около 525 000 души.

В този ден Барселона и Каталуния преживяха най-жестоката нощ от последните протести. В региона е имало 83 ареста, според официални данни. 182 души, включително 22 полицаи и двама журналисти, са били ранени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още