IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусните превозвачи искат промяна за тол системата и бонус-малус

Фирмите настояват и за рекакция в Закона за автомобилните превози

09:58 | 13.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Автобусните превозвачи започват протести днес. Те са недоволни от въвеждането на тол системата, в която попадат и те, въпреки първоначалната заявка да бъдат изключени от нея. Държавата предлага цена между 4 и 7 ст. за автобуси и тежкотоварни автомобили. Според превозвачите тарифата е в пъти по-висока от винетката, която сега плащат.

Фирмите настояват да бъдат приети от НС промените в Закона за автомобилните превози, да бъде инкриминирано деянието нерегламентиран превоз на пътници и да бъде разписана пътна карта за решаването на въпросите, свързани с тол системата и "бонус-малус" системата. Превозвачите се заканиха да спрат и автобусни линии в над 30 града след месец, ако не намерят разбиране за исканията си. 

Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи заяви пред БНТ, че автобусните превозвачи няма да оттеглят исканията си и това, което може да ги накара да преустановят протестни действия, е те да бъдат решени.

„Ние няма да оттеглим исканията си. Това, което може да ни накара да преустановим протестни действия, е те да бъдат решени. Това са проблеми, които ние сме поставяли години наред. Знаете, че февруари месец ги бяхме поставили и пред премиера, когато също бяхме обявили протест. Тогава го отменихме, защото се поеха конкретни ангажименти с конкретни срокове да се изпълнят исканията ни“, каза Милтенова. По думите ѝ нито един от проблемите не е решен, а средствата за субсидиране остават крайно недостатъчни. Тя обясни още, че реално парите се разпределят само между големите градове.

„В момента сме в една абсурдна ситуация - 28 млн. лв. са средствата за субсидия, от която 19,5 млн.  лв. отиват в 7 града“, каза Магдалена Милтенова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още