IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 4 години политическа криза: Испания с първи коалиционен кабинет от 1975 г.

Новият алианс на Педро Санчес с лявата популистка партия Unidas Podemos крие проблеми за икономиката

20:07 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Беше треперене до последния момент, но все пак с успех: след осем месеца политическа парализа Испания има ново правителство. С мнозинство от 167 срещу 165 гласа испанският парламент избра социалиста Педро Санчес за нов министър-председател във вторник. Сега той ще състави правителство заедно с лявата популистка партия Unidas Podemos.

Изборите маркират повратна точка в Испания: Това е първият път, в който страната сформира коалиционно правителство, след като диктаторът Франсиско Франко почина през 1975 г. след почти 40 години управление. В годините след смъртта му на власт с абсолютно мнозинство се редуваха или социалисти, или консерватори.

Това не беше възможно от 2015 г., когато две нови партии влязоха в парламента. Но на испанските политици им бяха необходими четири години и четири парламентарни избори, за да се примирят с факта, че също сега ще трябва да правят компромиси с други партии.

След изборите миналия април победителят Педро Санчес също предпочете да бъде изправен пред нови избори, вместо да обедини сили с Unidas Podemos. Когато резултатът от новите избори през ноември отново беше подобен, в рамките на 48 часа той сключи коалиционно споразумение.

Участието във властта на Unidas Podemos е трън в очите на испанските предприемачи. Партията се появи през 2014 г. от движението на онези, които пострадаха особено от икономическата криза. Първоначално тя искаше да предоговори дълговете на Испания към ЕС.

Поради това възможността Podemos да участва в испанското правителство изплаши финансовите пазари през 2015 г. Но инвеститорите сега почти не реагират на обявеното коалиционно правителство.

Една от причините за това е, че междувременно Podemos вече смекчи своите искания. „Когато започнаха, те имаха комунистическа програма", казва Робърт Торнабел, бивш декан на испанското бизнес училище Esade. „Но днес те са по-скоро социалдемократическа партия, точно като социалистите“, казва той, цитиран от германския Handelsblatt. 

Хуан Карлос Маринес Лазаро от Института за бизнес училища в Мадрид (IE) все още счита участието на Podemos в правителството за проблематично по отношение на публичните финанси. „Podemos ще окаже натиск върху възможно най-много увеличения на разходите. Те дължат като част от правителствената коалиция това на своите избиратели", прогнозира той.

Правителствената програма на двете партии носи класически социалдемократически подпис. „Една от ценностите на това правителство ще бъде да премахне неравенството", обеща Санчес, когато представи програмата в парламента. Например той предвижда, че данъците върху доходите ще се повишават за приходи от над 130 000 евро. Минимална данъчна ставка от 15 процента се въвежда за големи корпорации, които обичат да намаляват данъчната си тежест чрез амортизации или други удръжки, както и 18 процента - за банки и петролни компании.

В същото време заплатите на държавните служители трябва да се увеличат с два процента, пенсиите да нарастват с инфлацията, а компаниите да продължават да повишават минималната работна заплата. Планират се и допълнителни разходи за борба с изменението на климата, образование и здравеопазване.

Икономическият растеж се забавя

Експертите са скептични, че ще има достатъчно пари за тези мерки. „Допълнителните разходи за заплатите на държавните служители и самото увеличение на пенсиите надвишават приходите от планираните увеличения на данъците“, казва икономистът на Esade Торнабел.

Освен това Брюксел призовава за по-нататъшно намаляване на бюджетния дефицит през тази година. „Дефицитът ще се увеличи или ще е в застой, но няма да намалее, както Санчес се договори с Брюксел“, казва Хуан Карлос Мартинес Лазаро от Business School Instituto de Empresa в Мадрид.

Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още