IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Празнуваме бум, какъвто светът не е виждал!

Президентът повтори оплакванията си по отношение на Фед за това, че банката повишава лихвените проценти твърде бързо и ги намалява твърде бавно

13:51 | 21.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зрител следи речта на американския президент Доналд Тръмп в Давос. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Зрител следи речта на американския президент Доналд Тръмп в Давос. Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп похвали икономическото развитие на Съединените щати по време на управлението си в първата си реч на  годишната конференция на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

Той започна встъпителното си слово с думите: „Последният път обявих, че искаме да отпразнуваме „завръщане“. И ние празнуваме бум, който светът никога не е виждал досега“, заяви Тръмп.

По думите му САЩ са преоткрили своя собствен дух. „Нека той отново е там, великият дух на големите американски предприемачи. Америка расте и просперира“, добави държавният глава.

Преди да замине за Швейцария, той поясни пред репортери във Вашингтон, че иска да насърчи компаниите да инвестират в Съединените щати.

В речта си президентът похвали и досегашните успехи. „Участвахме в търговското споразумение както с Китай, Мексико и Канада“. Това били търговски споразумения за 21 век, които създавали работни места. „Не става за нищо друго, освен за зрелищния икономически растеж, който наблюдаваме по време на моето управление".

Заплатите ще се повишат още, каза Тръмп в речта си. Потенциалът на населението е бил преоткрит за кратко време. „Откакто съм в Белия дом, в страната има нови седем милиона работни места. Това е число, за което обичам да мисля, защото бяха прогнозирани едва два милиона“.

„Американската мечта се завърна - по-силна от всякога. И никой не се е възползвал повече от нея от американската средна класа“, каза още президентът, часове преди срещу него да започне процесът по импийчмънт във Вашингтон.

Тръмп разказа как администрацията му е предизвикала намаляване на регулациите и данъците и описа ниските нива на безработица за афро-американците и жените, повтаряйки аргументите, които често дава на предизборни изяви преди изборите през ноември. 

Тръмп претендира за това, че той е виновен за ръста на икономиката, която се радва на най-дългата си експанзия, с нива на безработица, която падна до 50-годишно дъно след намаляване на данъци и увеличаване на разходите. Индексът Standard & Poor's 500, който Тръмп редовно цитира като маркер за успех, е с около 25% нагоре спрямо година по-рано.

Но битката му с Китай по търговски теми и други протекционистки политики създаде несигурност сред бизнеса, особено сред производителите. Въпреки сключената през миналата седмица междинна търговска сделка с Пекин, Международният валутен фонд прогнозира в понеделник, че икономическият растеж ще се свие до 2% тази година и 1,7% през 2021 г. от 2,3% за 2019 г., когато фискалният стимул бъде свит.

Президентът повтори оплакванията си по отношение на Фед, като каза, че централната банка повишава лихвените проценти твърде бързо и ги намалява твърде бавно.

По време на полета от Вашингтон президентът писа в Twitter за „невероятната“ американска икономика и каза, че намерението му в Давос е „да върне добрата политика и допълнителни стотици милиарди долари обратно в Съединените американски щати.“ „Вече сме НОМЕР ЕДНО във Вселената!”, написа още Тръмп.

Предстои Тръмп да проведе двустранни срещи с президента на Ирак Бархам Салих, с премиера на Пакистан Имран Хан, президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Швейцария Симонета Сомаруга и Нечирван Барзани, президент на регионалното правителство на Кюрдистан. Тръмп също така ще се срещне с изпълнителния председател на форума Клаус Шваб и заяви, че ще говори и с бизнес лидерите. Той ще напусне Давос в сряда.

Това е второто посещение на Тръмп като президент на годишното събиране на бизнес шефове, централни банкери и чуждестранни лидери. Този път обаче над визитата е надвиснал; процесът по импийчмънт, който официално ще стартира до часове в Сената. Тръмп почти сигурно ще бъде оправдан от републиканското мнозинство, но процесът може да доведе до изненади.

Държавният глава се стреми да подчертае своите търговски и икономически победи, за да ги противопостави на процедурата по импийчмънт. Той пропусна да посети Давос през 2017 г. от притеснение, че добре организираната тълпа на протестиращи в курорта е неподходящо място за човек, избран с националистически послания. Той присъства на събитието през 2018 г., след което прескочи форума през миналата година на фона на няколкоседмичното „изключване на властите“.

Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел са най-популярните политически лидери в Швейцария. Тръмп редовно се оплаква, че Меркел харчи твърде малко за отбрана, не прави достатъчно за кризата в Украйна и е твърде мека по отношение на режима в Иран. Той обаче няма да се срещне с нея в Давос.

Други оратори включват активистката тийнейджър Грета Тунберг, която бе обидена от Тръмп в Twitter. Украинският президент Володимир Зеленски, чийто телефонен разговор с Тръмп предизвика процеса на импийчмънт, също ще присъства за кратко, но не и за да се срещне с президента на САЩ. 

Bloomberg TV Bulgaria е единствената медия в България, предоставяща ексклузивните интервюта на Bloomberg от Международния икономически форум в Давос 2020. На сайта bloombergtv.bg ще намерите всичко за изданието през 2020 г. и видеоархив от 2016 г. до днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Доналде, пак ли подмина лудото като пътен знак? :)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Най великия президент във цялата вселена. Ако имаше извънземни и с тях щеше да се разправи на бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още