IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тунберг в Давос: И леви, и десни - всички се провалихте

Спрете всички инвестиции в изкопаеми горива. Нямаме време да чакаме още, призовава шведската еко активистка

14:54 | 21.01.20 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Bloomberg/Jason Alden</em></p>

Източник: Bloomberg/Jason Alden

Под бурни аплодисменти във вторник шведската екоактивистка Грета Тунберг се качи за втори път на сцената на Световния икономически форум. „Мина година, откакто предния път бях в Давос и ви казах, че искам да се паникьосате. И бях предупредена да не казвам това“.

Младата шведка добави, че паниката сама по себе си не води до нищо. „Казват, че не може да продължаваме така. Но не се доверявайте на технология, която не съществува и може никога да не съществува“.  В словото си Тунберг потвърди, че емисиите трябва да бъдат намалени до нула. „Всички тези цели не означават нищо, докато игнорираме нашите емисии на въглероден диоксид", пояснява тя.

Днес имало прозрения, които биха паникьосали всеки и това било правилното нещо. С упрек Тунберг добави: „Чувствам, че световният лидер не се интересува от това. Нашите мерки са всичко друго, но не и ефективни. Те не са достатъчни“.

Младите хора не ги интересува кой към коя партия принадлежи, продължи Тунберг в речта си. „Независимо дали са вляво, вдясно или в центъра - всички се провалиха. Никоя идеология не се справи с тази цел и не е напът към постигане на устойчив свят". 

Ако къщата гори, не бива ли децата да са загрижени за това, запита реторично шведката. „Не бива да сме песимистични ли? Давате само празни обещания“, коментира тя и изказването на американския президент Доналд Тръмп.

Към публиката, „най-важните лидери на световната икономика“, тя също отправи послание: „Спрете всички инвестиции в изкопаеми горива. Нямаме време да чакаме още".

Нейното поколение нямало да се откаже без бой. „Фактите са на масата, но не искате да се занимавате с тях. Вие се отказвате, а не хората. Да не правиш нищо е гориво за огъня, а вие твърдите, че обичате децата си?“ 

По-рано през деня Тунберг отправи първото си силно послание на срещата на бизнес елита в Давос, което звучеше по следния начин: „Всички говорят за изменението на климата, но никой не прави нищо“.

Появата ѝ на откриването на Световния икономически форум е ясен знак, че дебатът за климатичните промени се превръща в основен въпрос в бизнес средите, съобщава Bloomberg. И все пак само шепа изпълнителни директори от нефтената, газовата и въгледобивната промишленост, които в най-голяма степен са отговорни за затоплянето на планетата, бяха забелязани да присъстват на панела, на който Тунберг говори във вторник.

 

„Климатът и околната среда са гореща тема в момента благодарение на натиска от страна на младите хора“, каза 17-годишната Тунберг в швейцарския ски курорт, където всяка година се събират около 3000 бизнес и политически лидери. „Почти нищо не е направено, глобалните емисии на въглероден диоксид не са намалени“, добави още тя.

 

Световният икономически форум също алармира за климатичните промени. Тази година за първи път рисковете, свързани с околната среда, представляват топ пет от дългосрочните проблеми, които групата обсъжда, а корпоративните ръководители заявяват, че са все по-загрижени за екологичните казуси. Но според младите активисти това не е достатъчно.

Срещата в Давос от години се сблъсква с критики, че е игрална площадка, където милиардерите разговарят помежду си, без да се вслушват във външни послания. Във вторник обаче залата на панела, в който взеха участие млади активисти, беше пълна. Няколко изпълнителни директори дори трябваше да останат прави в дъното на стаята, което накара организаторите да внесат още столове.

Дебатът за изменението на климата принуждава ръководителите от всички видове сектори да отговорят на исканията за спиране или намаляване на въглеродения диоксид и други емисии на парникови газове.

Във вторник стотици активисти се очаква да пристигнат пеша в Давос след тридневен поход през швейцарските Алпи. Протестиращите ще се съберат в ски курорта и ще организират демонстрация, призоваваща за края на Световния икономически форум. Компаниите, които посещават форума в Давос през последните пет десетилетия, носят голяма отговорност за днешната климатична криза, казват активистите.

„Омръзна ни от празни обещания. Но имаме надежди“, заяви активистът от Пуерто Рико Салвадор Гомес-Колон. „Няма да чакаме години, за да видим промяната, която искаме да видим".

Тунберг, която беше обявена за "Личност на годината" за 2019 г. на списание Time, призова бизнеса, правителствата и медиите да се вслушат в думите на учените. Тя цитира проучване на Междуправителствената група за изменението на климата от 2018 г., която заключи, че количеството въглерод, което може да се освободи, за да се поддържа глобалното затопляне ограничена до конкретно ниво, е 340 гигатона емисии въглероден диоксид. Като се имат предвид нивата на емисиите в момента, този въглероден бюджет ще бъде изразходван за по-малко от осем години.

„От миналото лято повтарям тези цифри отново и отново във всяка реч“, каза Тунберг. „Знам, че не искате да говорите за това. Уверявам ви, че ще продължа да повтарям тези данни, докато не го направите“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 4 rate down comment 1
mark.watch
преди 4 години
Тая да налапа револвер и да стреля директно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 3
hazard
преди 4 години
Любимката на рептила Сорос да посети Китай, Индия, САЩ.Тези страни нямат и намерение да намалят и 1 % от емисиите.Ама в ЕС има пари за лапане, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 4 години
Пеш ли отиде до форума? Сигурно от залесяване е спечелила пари да си плати присъствието на този форум. Всъщност, какво друго може да прави, освен да говори глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Пак ли тази откачалка ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Не си ли даваш сметка, че това не е градивно!?--давам си разбира се... но тази линия отдавна сме е минали и май вече няма връщане назад... иначе Написал си поредната лъжа и за това се държа така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Не си ли даваш сметка, че това не е градивно!?--давам си разбира се... но тази линия отдавна сме е минали и май вече няма връщане назад... иначе Написал си поредната лъжа и за това се държа така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Това с мамута в Сибир е вярно и е много озадачаващо. Явно някой много преди Грета се е провалил в реториката и животинката не е имала време да си сдъвче тревата. Сега се надявам Грета да успее и да върне откраднатата вода от язовир Студена, преди да е станало късно и един ден да намерят пернишкото ВиК, заровено в горещите пясъци на Аризона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 31 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Зелената сделка и Грета като част от нея са лицето на нов, уродливо вид мегабизнес, който за първи път се основава на глобална политическа манипулация на общественото съзнание и разчита на глобален политически силов натиск. Ако успее, следващата стъпка ще е и глобален контрол върху съзнанието - мечтата на всички комунисти, независимо с какъв цвят са се боядисали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 29 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
И нека да сме ясни докрай - Планетата наистина има страшни проблеми с човешката дейност!!! Един нов континент от пластмаса плува и расте денонощно в Океана, но за това никой не пише! Никой не знае милиардите тонове отпадъци, които гният на открито или позаровени под земята, какво отделят и какво отива в подпочвени води, а целият миши животец на бройлерите се свежда до пазаруване, заради което сички са станали ортаци на дявола, но това са теми табу. Сичката борба с безумието се свежда до ВЕИ, щот там сега е големата парА... нищо, че един ден ше ревнат за смъртоносните последствия от милионите вентилатори, които никой не знае как ще се отразят на климата и милионите хектари с черни плочки, които също никой не си дава труд да помисли как ще се отразят на климата...щото те нито поглъщат, нито отразяват слънчевото лъчене както почвата, скалите и водата и това едва ли ще се размине без последствия... Както и перките още никой не знае как точно ще променят ситуацията при атмосферните движения на въздушни маси, когато станат толкова много, че да няма вече нужда от АЕЦ и ТЕЦ.Да, климатът се променя, но хората - не! Не е промяна да замениш един източник на енергия с друг! Промяна е да спреш да харчиш излишна енергия, да спреш да тъпчеш магазините с ненужни бо клуци, промяна е да почнеш да различаваш нужното от ненужното... но тогава смисълът на живота за повечето бройлери ще се загуби.Климатът се променя, но той се е променял и преди човека и няма нито един учен, който да обясни защо се е променял многократно и преди въглеродната енергетика... Дори се е променял така брутално, че за часове и дни е променял облика на живота. Животински видове са изчезвали или мутирали, човешката раса също е претърпяла много изменения, вкл. и генитични, за да се адаптира с промените на климата и начина на живот и хранене. Преди няколко години от размръзващите се блата в далечния север на Сибир разкопаха мамут, в чийто стомах намериха несмляна зелена маса - замръзнал е докато се е хранел с изобилна свежа листна маса - за часове. И зеленината от тогава я няма там... Обяснение... ?Климатичните промени ще се случат без цначение дали хората ще променят въглеродния си отпечатък - това е абсолютно сигурно и е резултат от някакви все още неясни на човека космически причини - Земята е само атом в огромно море от непозната материя! Но ако вместо за глобално преустройство на начина на живот огромните ресурси се вложат в безумни зелени проекти, то със сигурност много народ ше даде фира като резултат от икономическата катастрофа, доста преди климатът да го направи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Я излезни навън, да ти замръзне... бананата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още