IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденцията в луксозните круизи – малки бутикови кораби

Това са плавателни средства, които се движат само в близост до определени територии и са автентични за съответното местоположение

11:59 | 26.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една от най-големите тенденции в круизите от висок клас е свързана с луксозните, но малки плавателни съдове - кораби, лодки или шлепове, които се определят като плаващи бутикови хотели, съобщава Bloomberg.

За разлика от конвенционалните малки кораби, които могат да превозват до 1000 гости, тези се състоят от само няколко каюти. И макар че лодките на големите компании често са проектирани да преминават през редица дестинации, тук става дума са плавателни средства, които се движат само в близост до определени територии  и са автентични за съответното местоположение.

Някои от тях са семейни, други са собственост на компании. Но всички от тях се опитват да се отърсят от старомодния облик, стремят се към съвременните идеи за естетика, поставят акцент върху амбициозни програми за храна и напитки и залагат на концепцията за пътуване, изпълнено с различни преживявания. Ако сте в Норвегия, това може да означава планинско колоездене, а ако сте във Франция - частно посещение на винарна в Бургундия.

Фактът, че този тип бутикови плавателни съдове не са част от разпознаваемите луксозни марки като Silversea или Regent Seven Seas е една от причините потребителите да са привлечени към тях. Тук те могат да се радват на по-интимна атмосфера и лично отношение.

„Става дума за различна популация от пътници, които търсят ексклузивни преживявания“, казва Сюзън Фаруел, собственик на Farewell Travels.

Ето част от малките бутикови кораби, които предлагат луксозни круизи на места като река Нил, Западна Норвегия и Вътрешно Японско море:

Ylang във Виетнам

Плаването из залива Ха Лонг е много по-вълнувашо, благодарение на дебюта на плавателния съд Ylang, който притежава три платна и е ориентиран към уелнес преживявания. Неговите 10 индивидуално проектирани апартамента се отличават с френски колониален стил и инкрустирани цветни пана, изработени от местни занаятчии, а баните имат вани с изглед към залива. Публичните пространства са обзаведени с мебели от ратан и са декорирани с оригинални произведения на изкуството. Часовете по тай чи на палубата всяка сутрин и колоездачните екскурзии за посещение на местни села допринасят за модерен поглед към една отминала ера. Две нощувки на борда на Ylang струват 1200 долара на човек.

HMS Gassten в Норвегия

Построен е през 1973 г. като един от последните дървени военни кораби, HMS Gassten след това се превръща в пътнически кораб. Днес е старателно реновиран и развежда безстрашните си гости далеч из западните фиорди на Норвегия. Петте му каюти разполагат с облицовани стени, открити греди, карирани одеяла и отопляеми стелажи за хавлии. Общият салон с дъбова ламперия е топло пространство за хранене и разговори. През лятото страничните дейности, които могат да извършват гостите на кораба, са планински туризъм и колоездене, а през зимата – екстремно каране на ски. Шест нощувки през лятото струват 48 700 долара.

Aqua Nera в Амазония

40-местният луксозен плавателен съд Aqua Nera дебютира през октомври. Съвременният интериор включва много прозорци в 20-те просторни „дизайнерски апартамента“ в земни цветове. Главният готвач от Лима Педро Мигел Шиафино, специалист по местната кухня, създава менюто. А екскурзиите оприличават пътуването на сафари, независимо дали ходите на риболов за пирани, наблюдавате гигантските речни видри, докато плавате с каяк или проследявате ягуари пеша. След това можете отново да наблюдавате маймуните и птиците, излегнати до басейна. Цените за седем нощувки на борда на Aqua Nera започват от 9625 долара на човек.

Grand Cru в Бургундия

Бившият товарен шлеп сега се нарича Grand Cru  и представлява плаващ оазис за осем души с елегантно кожено обзавеждане и множество панорамни прозорци. Кухнята със стъклени стени ви позволява да видите готвача, докато приготвя вашето ястие, а каквото и да е изисканото творение, то винаги се сервира с най-добрите местни вина. Освен впечатляващите лозя, магазините в живописните градове на Бургундия са пълни с местни сирена, черни трюфели и шоколадови бонбони, които си струва да опитате. Цената за шест нощувки започва от 7250 долара.

Guntu в Япония

Изграден с помощта на утвърдени местни занаятчии и с интериор, акцентиращ върху дърво и стъкло, 38-местният Guntu поставя акцент върху гледките, които се разкриват към Вътрешно Японско море. Можете да ги наблюдавате от откритата вана на вашия апартамент или от суши бара на горната палуба. Вечерите в трапезарията с прозорец предлагат местни вкусове, включително прясно уловена скумрия. Круизите са тридневни, като включват спирки в Мияджима и известния със съвременни изкуства остров Наошима. Три нощувки струват около 5916 долара на човек.

Meroe по р. Нил

Най-бляскавият начин да видите Луксор и Асуан е от палубата на 20-местния Meroe, който извежда този тип речен круиз на следващо ниво като автентичност и лукс. Декорът включва плюшени дивани и френски полилеи. Ястия като ръчно изработен фалафел и нилски костур отразяват както местните съставки, така и вековните рецепти. Пет нощувки струват около 2052 долара на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още