IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перничани поискаха оставката на премиера Бойко Борисов заради водната криза*

Протестът пред сградата на Министерски съвет в София е под наслов "Сурва от Перник"

13:09 | 25.01.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Жителите на Перник, които излязоха на протест в центъра на София заради водната криза в града, поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Протестиращите, които по-рано тръгнаха на шествие от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им, предава БНР.

Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!".

Облечени в жълти жилетки, жителите на Перник протестират пред сградата на Министерския съвет в София под наслов "Сурва от Перник". Заради водната криза в града беше отменен традиционният фестивал, който трябваше да се започне на 24 януари и да завърши утре - на 26 януари.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и затова те искат още оставки.

Водният режим в Перник започна на 18 ноември миналата година. В комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет в понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем. Той информира, че загубите на вода в града са 75%. От следващата седмица започва ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са осигурени средства, потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов.

След като правителството обяви план за решаване на кризата миналата събота, в четвъртък официално поиска от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София за да бъде насочена вода от язовир „Белмекен“ през язовир "Бели Искър" към Мало Бучино за Перник.

Според концесионера „Софийска вода“ няма техническа пречка да бъде използвана водопреносната мрежа на София, като няма да се наложи повишаване на цената на водата за столичани.

Във вторник се свиква извънредна сесия на Столичния общински съвет, на което ще се решава дали да се позволи да се ползва ВиК мрежата на града. Кметът Йорданка Фандъкова и общинските от ГЕРБ, БСП и Патриоти за София заявиха готовност да се помогне на перничани, стига да не бъде създадена криза с водата на София.

Информацията е допълнена в 14,01 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 11 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Точно така. Трябва изключително да съжеляваш че познанията ти за историята са от документални филмчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 3
Чачо
преди 4 години
*** да!*** той Бойко трябваше с дамаджани вода да им носи, но да не допусне водна криза в Перник! И туй трябваше да му е първата грижа!Как е спал изобщо, като са го осведомявали ежеминутно за нивата на язовирите около Перник?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Филма го има в тубата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
1400 г. - така е, аз ти броя само годините възход.1941 г. - немците са под Москва.И Сталин си няма друга работа, а основава катедра по Византология.За да разбере как и защо рухват империите.Всичко, което написах за Византия е от документален филм по темата.Сори, не е от Disney, Columbia или Уорнърмедия.Изключително съжалявам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 14
Вся власть Советам!
преди 4 години
"Византийска империя" е термин навлязъл доста късно в историческата наука. "Византийците" са се смятали за ромеи и че те са продължение на Римската империя. Ако беше гледал български исторически филми щеше да забележиш че българите викат "Ромеите идват" при приближаване на "византийците". Т.е. просъществуването на Римската-"Византийска" империя е всъщност към 1400 години, от първи до петнайсти век. Ако се приеме разбира се Константинопол и околноститите за "империя". Защото в последния век и било точно това.Всичко останало от поста ти е абсолютна лъжа, измислица и глупост.А за национализацията на водата, тока и златото действай. Само че аз съм живял в такава държава и първо, животът беше доста скапан и второ, държавата фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
georgi_shum
преди 4 години
Деби, лъжеш като дърт ***.н - де.бил. Тогава твърдеше, че завода е на хартия още. Някои хора имаме добра памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 7
georgi_shum
преди 4 години
Ежедневно доказваш, че не напразно си шампион по де.би.лизъм:)Я покажи какво, кога и как е приватизирала Източната римска империя, щото държава Византия във хрониките няма. Ама с линкове към исторически сайтове.И да те светна Източната римска империя, не е най дълго съществувалата. Японската империя е на поне 1500 г :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
Местеха го, в момента тогава не съществуваше.Елементарно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
дядя вова , специално за теб ...https://***.airforce-technology.com/news/lockheed-production-f-16-block-70-bahrain/това е заводът дето не съществуваше - нъл тъй беше опорката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 18
дядя Вова
преди 4 години
Курс за неграмотни:Византийската империя просъществувала около 1000 години.Няма такава, която да я бие по този показател,а като сложим и почти до края стабилната златна валута - без конкуренция.Защо е паднала Византия?Защото приватизирала всички държавни монополи и ги дала на олигарси.И откритието на стенобойните барутни оръдия, открити от тамошен металург олигарските не купили.Купил ги султана, да ги пробва срещу стените на Константинопол...Има още за разказване, но ако н***гломера мине всички деления на скалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още