IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата и МВР влязоха в офисите на Васил Божков*

По непотвърдена информация се проверяват и други адреси, както и бивша резиденция на Тодор Живков, ползвана от бизнесмена

08:55 | 29.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В деня, в който депутатите ще гласуват на първо четене промените в Закона за хазарта, специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков на ул. "Московска". По информация на БНТ се проверяват и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков.

За засилено полицейско присъствие пред офис на „Националната лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“ съобщава БГНЕС. 

Междувременно днес депутатите ще гласуват на първо четене промените в Закона за хазарта, от които ще бъде засегнат именно лотарийният бизнес на Божков. Миналата седмица парламентарната Комисия по бюджет и финанси подкрепи на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. „За" промените гласуваха 11 души, „против" нямаше, а 6 гласуваха „въздържал се", като това бяха представителите на БСП и ДПС. 

Преди седмици извършена в Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) финансова ревизия установи, че дружества на Васил Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, отколкото е трябвало. Засега има различни тълкувания дали законът го е позволявал или не. Самият предприемач твърди, че компанията му плаща данъците и задълженията си по закон.

Проверката, разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов, се случи след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала "Националната лотария", контролирана от Божков, с неплатени милиони левове към държавата. Сигналът е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания, която е организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет", и оперират бизнес с казина.  

В ревизията на 16 декември 2019 г. беше посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила периода с една година до 2014 г. 

Преди месец спецпрокуратурата обяви още, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови. В рамките на разследванетп прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите "Еврофутбол", "Ефбет", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

*Допълнено в 9:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 5
Minka
преди 4 години
БХ следва челния опит на другите диктатори, но се прави на радетел на демокрацията. Заигра се и с валутния борд, разплакаха пак няколко жени, арести по офисите, Перник без вода. Полуразпад, с тенденции на пълен разпад. Добре е. Чакаме корекция в цените на активите, с възможност за пазар при стачки и шествия срещу правителството. Латинска Америка на Балканите. Много добре, не го очаквах така бързо да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Хехе... Боце тоя път яко се изсили - бой по президента, бой по Черепа... Големи хапки, хем наведнъж, гиби... Дали па нема да се сецне тоя път... ? Или се кани да става нещо като Путин и Ердоган, щот и тукашният материал май само от хард и хеви метъл разбира... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още