IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът все пак излезе на протест срещу наредбата за касовите апарати*

Протестиращите блокираха Орлов мост

13:51 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращи от цялата страна, представители на малкия и среден бизнес се събраха пред сградата на НС в знак на протест срещу наредба Н-18 за касовите апарати, съобщава БНТ. Според тях отлагането й с 6 месеца е прах в очите, защото за това време нищо няма да се промени. Протестиращите блокираха площада пред Народното събрание, след което тръгнаха на шествие към Министерския съвет.

Припомняме, че вчера след дълга среща във финансовото министерство бизнесът и управляващите уж се разбраха.  „В кратки срокове в следващите седмици ще проведем в работен формат няколко срещи по отношение на регламентирането от страна на приходната администрация и прилагането на режима на запечатване на търговски обекти, тъй като техните опасения, свързани с прилагането на наредбата са свързани и с това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за запечатване на търговски обекти“ увери вчера министърът на финансите. 

Въпреки това днес бизнесът излезе на протест, като по неофициална информация към шествието трябваше да се присъединят ултраси. С възгласи "Оставка" и тъпани протестиращите изразиха своето недоволство. На няколко пъти те отправиха обидни квалификации към полицаите, но до сериозни съприкосновения не се стигна, уточнява Националната телевизия.

Според недоволните бизнесът им е заплашен, „а той е гръбнакът на икономиката“. Освен исканията за преработка на спорната Наредба Н-18 за касовите апарати хотелиери и ресторантьори настояват и за по-ниска ставка по ДДС - 9% вместо 20%.

Протестиращите блокираха площада пред НС и изпълниха цялото пространство около паметника на Цар Освободител. Плътен полицейски кордон и жандармерия, построен в четири реда, охраняваше протеста. По-късно протестиращите спряха движението на автобус от линия 213 в столичния градски транспорт. Превозното средство се опита да премине кръстовището на Орлов мост, но недоволстващите го спряха. Наложи се полиция да застане на предното стъкло на автобуса, съобщава БНТ. Протестът се премести на кръстовището на Орлов мост, където продължава и в този момент.

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя напълно решението на правителството за отлагане на влизането в сила на промените на наредба Н-18, която въвежда нови изисквания към софтуерите за управление на продажбите, съобщиха междувременно от организацията. Работодателската организация счита още, че в рамките на тези шест месеца има сериозна необходимост в наредбата да се направи ясно дефиниране и разграничаване на поставяните изисквания софтуера за управление на продажбите и останалите софтуерни системи в предприятията. Допълнително трябва се намалят възможностите за административен произвол при контрола за прилагането на наредбата, чрез публикуване на ясни насоки за провеждането на данъчни проверки и ревизии на системите, както и на административната тежест при регистрацията и актуализацията на тяхната регистрация. АИКБ предлага още да се помисли за осигуряване на законова възможност всяка една софтуерна система да генерира стандартни одиторски файлове (SAF-T), чрез които да се елиминира заплахата тя да бъде обявена за "дублираща" функционалност на СУПТО продуктите.

*Допълнена към 15.25 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още