IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Румен Радев наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото, посочи той

11:44 | 22.03.20 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев налага вето върху част от текстовете на Закона за извънредното положение. Това обяви той на извънреден брифинг, като призова правителстовто да побърза с нови конкретни и адекватни мерки за борба с коронавируса.

"Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса", каза Румен Радев. "Ние имаме бъдеще и след коронавируса и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какво ще е то", посочи той.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. Важна е отговорността – ограничаването на контактите, предпазните средства, обществената солидарност с акцент за опазване на възрастните хора", каза Радев.

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата, подчерта той в обръщението си.

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, посочи Радев.

"В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза президентът.

"Затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза още той.  

Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото, изтъкна Радев. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и други стоки, чиято цена на световния пазар се повишава, смята той.

В такъв момент въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменява употреба на сила извън правомощията в Конституцията, трябва да се минимизира риска, предвид че се игнорира ролята на върховния главнокомандващ.

Народното събрание прие късно в петък закона за извънредното положение, в който се предвижда армията да се включи в прилагането на противоепидемичните мерки в страната. Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните им телефони, забраняват се посещенията в спортни и игрални зали, молове, ресторанти, барове и други търговски обекти. Работодателите ще могат да пуснат в платен отпуск своите служители без тяхното съгласие за до половината от дните. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела. Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение. Увеличават се някои срокове за плащане на сметки и данъци, въвежда се и контрол на цените.

Сред най-оспорваните текстове са промените, с които службите могат да използват трафичните данни от мобилните телефони, за да проследяват карантинирани; даването на полицейски функции на военните и нормата магазините да не вдигат цените си повече от “средноаритметичните за последните три месеца” преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 13 rate down comment 4
съни(тя)
преди 3 години
Да попитам, Борисов като обявява новина и след ден я променя на 180 градуса, едната от двете ще бъде ли санкционирана от Закона като фалшива?Много е тънка границата от критичното мнение и малко разстоянието от приемането му за фейк от властите. Затварянето на "усти" може да е детска мечта за някои лидери, но е пагубно за обществото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
многодобре
преди 3 години
....жалки *** сте всички вие тролчета. Но това няма как да го признаете, защото сте финансови роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 11
penman
преди 3 години
Руското прокси лицето Радев отново работи срещу България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Май сбърка на кого отговаряш.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 8
многодобре
преди 3 години
...няма логика? ...в повечето европейски страни са въведени мерки за подпомагане на засегнатите,. От взетите мерки на правителството разбираме, че в България единствените засегнати са политиците, чиновниците и големият бизнес. В повечето страни на Европа политиците даряват средства на болници, чрез намаляване на получаваната от тях заплата или чрез пълно лишаване от нея, докато трае проблема с "короната". При нас нищо подобно не се случва. Само тук, в България , онези от парламента ще получат по-високи заплати. Вие съвест имате ли или и тя е заминала нейде в историята, само и единствено заради "трохите" които получавате , за да тролите тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Фуражката наложи вето по навик, а не по някаква логика.За него и кликата му е важно да са против, да плюят и да сплотяват слабомозъчните.В случая - *** защитават пазарните принципи, докъде я докараха само в желанието си винаги да против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 3 години
Браво на Радев, истински президент - блокира диктатурата на герберастите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 14
Лъчо
преди 3 години
В интерес на истината, това му е първото адекватно изявление което подкрепям. Подкрепено с найстина твърди аргументи. Правителството е в паника, защото знаят, че здравна система - нямаме. И още по лошо, че и пари нямат, за да се справят със ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 13
melon
преди 3 години
Радев, в момента проявява здравомислие. Имам чувството, че правителството е доста уплашено от ситуацията. Непозната територия е за тях. Трябва акъл и прозорливост, а на тях им липсват. Сега би било добре да управлява човек от типа на Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
polki
преди 3 години
..... нали за него са гласували...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още