IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 49 дни на блокада испанците вече могат да спортуват навън

Европа започва колебливото си отваряне с извинение от италианския премиер

14:27 | 02.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Тичащи хора и велосипедисти в Испания излязоха от дома си рано тази сутрин, след като властите в страната разрешиха на испанците в зряла възраст да спортуват за първи път от седем седмици в рамките на смекчаването на ограниченията заради коронавируса, предава Ройтерс.

В Барселона пътеките близо до плажа бяха окупирани от тичащи хора и велосипедисти, а сърфисти и любители на водното колело се наслаждаваха на вълните.

45-годишната Мар Висер, която загубила работата си като организатор на събития, тича по пътеката в Кастелдефелс близо до Барселона. „Копнеех за това. Писна ми да тичам вкъщи или да правя йога или пилатес вътре“, споделя тя.

В Мадрид велосипедисти и скейтбордисти излязоха по широките булеварди на града, промъквайки се под полицейските ленти, поставени за да предотвратяват струпването на хора на обществени места.

Испания, която регистрира една от най-тежките епидемии от COVID-19 в света, наложи строга блокада през март, забраняваща излизането на хората от домовете им освен при съществена необходимост.

Спортуването и разходките бяха забранени в рамките на усилията на властите да спрат разпространението на заболяването и да смекчат бремето върху здравната система.

41-годишната Шарлът Фрейзър-Прин, консултант по въпросите на британското правителство, беше сред първите, вкусили новата свобода да спортуват. Тя излязла от дома си в 6 ч. сутринта, за да потича близо до Ретиро парк в града.

Въпреки че паркът остана затворен, стотици хора тичаха по тротоарите около него.

„Чаках това от седмици. Шегувах се с приятелите си, че първа ще изляза в Мадрид. Много съм щастлива, че съм навън след шест седмици видеа с йога“, споделя тя.

Заради намаляването на броя на заразените и стабилизирането на болниците правителството насочи вниманието си към отварянето на страната и съживяването на икономиката.

Миналата седмица на деца под 14 години беше разрешено да излизат за един час на ден под контрола на възрастен.
Във вторник премиерът Педро Санчес обяви план от четири фази за връщането на страната към „новата нормалност“ до края на юни.

За да предотврати струпване на много хора навън, правителството въвежда система на смени, която предоставя различни времеви слотове за различни възрастови групи.

Бизнеси, които работят с уговорен час, като фризьорските салони, ще могат да отворят врати от понеделник. Баровете и ресторантите ще останат затворени поне още една седмица.

Испания има 24 824 починали от коронавируса и над 215 хил. случая. Блокадата засегна икономиката и правителството очаква брутният вътрешен продукт да се свие с 9,2% през 2020 г.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте се извини за забавянето на изплаащането на помощи на безработни, разкривайки капаните пред политическите лидери, които отварят с тревога Европа за бизнес, пише Bloomberg.

Конте е по-затруднен от повечето останали лидери в Европа, след като тази седмица Fitch понижи кредитния рейтинг на страната му до една степен над „боклук“. В петък той се извини във Facebook за задържането на помощта за служителите и малките предприятия на фона на критиките към него от индустрията и политическите му опоненти след два месеца на блокада.

„Насочваме се към отваряне на икономическите дейности чрез хаотична последователност от несигурни и противоречиви мерки“, каза Карло Бономи, председател на Конфиндустрия.

Във Великобритания в петък беше съобщено за нови 739 починали от вируса, с което общият им брой до момента е 27 510. Това се случи ден, след като премиерът Борис Джонсън заяви, че страната му е преминала пика на заболяването. Плановете на британските министри предвиждат служителите в офиси да работят от вкъщи още няколко месеца, за да се предотврати масово придвижване, съобщи Financial Times.

Здравният министър Мат Хенкок заяви, че Великобритания е изпълнила целта си да предоставя над 100 хил. теста за коронавирус дневно до края на април в рамките на усилията за изграждане на капацитет за следващата фаза на пандемията.

Великобритания се насочва към смекчаване на националната блокада, която е в сила от 23 март, и тестовете и системата за проследяване на случаите на COVID-19 са ключови инструменти за предотвратяване на втора вълна от заразени.

„Нашата цел трябва да е свобода. Свобода от вируса. Няма да премахнем мерките, докато е безопасно да го направим. Освен това ни е грижа за възстановяването на социалната и икономическата свобода. Нарушаваме свободата на всички с цел безопасността на всички“, каза Хенкок.

Франция обяви 218 нови починали вчера, което е най-малкият брой от 23 март. Втората по големина икономика в еврозоната планира да смекчи ограниченията от 11 май и да отвори магазините в една от първите си стъпки.

Италия, която има най-високата смъртност от вируса в Европа, обяви нови 269 починали от заболяването в петък, най-ниският брой от миналата неделя и спад спрямо пика за един ден от 969 в края на март. Новите данни засилват натиска върху Конте да рестартира икономиката.

Италия ще започне постепенно да смекчава блокадата в понеделник, като първи ще възобновят работа секторите на строителството и промишлеността. Търговците на дребно и музеите ще отворят врати на 18 май, а баровете и ресторантите – през юни. Училищата ще останат затворени до септември.

Новите случаи в Германия леко намаляват, като остават под 2000 за седми пореден ден, след като коалицията на канцлера Ангела Меркел и правителствата в отделните провинции смекчиха мерките за блокада. Въпреки това националната здравна агенция съобщи за нови 193 починали заради вируса, което е най-големият брой от осем дни насам.

Германия планира да отвори отново детски площадки, зоологически градини, музеи и църкви, като в същото време запази ограниченията за пътувания и повечето останали ограничения на обществения живот.

Ирландия ще рестартира икономиката си от 18 май в първата от пет фази, които ще продължат до средата на август, съобщи премиерът Лео Варадкар. Работниците в строителството и други дейности на открито ще могат да се върнат на работа след около три седмици, а последващо отваряне ще зависи от напредъка в борбата с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още