IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещото време върна гърците на плажовете, но при раздалечени чадъри

За много хора това беше първото излизане на обществено място след смекчаването на блокадата заради коронавируса

17:00 | 16.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Гърците се стекоха към морския бряг в събота след отварянето на 500 плажа на фона на усилията на страната да постигне тънък баланс между защитата на хората от COVID-19 и съживяването на туристическия сектор, от който много хора зависят за препитанието си, предава Ройтерс.

За много гърци това е първото излизане на обществено място, след като страната започна да смекчава блокадата си по-рано този месец. То съвпадна и с първата гореща вълна тази година.

Желаещите да съберат слънчеви лъчи трябваше да спазват правилата за дистанциране, които дори предвиждат раздалечаване на чадърите.

Не повече от 40 души можеха да пребивават на 1000 кв. м площ, а чадърите трябваше да бъдат на отстояние от четири метра един от друг. Шезлонгите не можеха да са на по-малко от един метър, според публикувания от правителството наръчник, включващ и диаграми.

В Алимос, който е популярен плаж южно от Атина, хората чакаха на опашка от ранни зори, за да грабнат мястото си под слънчевите лъчи.

„За нас, възрастните, това е най-доброто нещо... да дойдем и да си починем малко след блокадата“, казва Янис Тентомас, който е на 70 години, докато се разполага под чадъра си.

Той допълва, че спазва правилата за дистанциране: „Те са като опрян в челото пистолет“.

Управителят на плажа Никос Вениерис казва, че посетителите спазват правилата до момента и изразява надежда, че ще продължат да го правят през лятото. „Вървим по неизвестен път и не знаем къде ще свърши той“, допълва Вениерис.

На съседен плаж дрон жужи над плажуващите, а високоговорители призовават хората да спазват безопасно разстояние един от друг.

Отмяната на блокадата се случва в момент, когато страните в Европа и света опитват да смекчат наложените ограничения за овладяване на пандемията, за да съживят икономиките си.

Повратна точка

Гърция е регистрирала 2800 случая на заразени с COVID-19 и 160 починали. От 4 май страната започна поетапно смекчаване на блокадата, която е в сила от средата на март.

Южната ни съседка с население от 11 млн. души е една от най-зависимите в Европа от туризма, който генерира около една пета от брутния й вътрешен продукт.

След отварянето на гръцките плажове хората ще могат да посещават и църковни служби от 17 май, а археологическите обекти, включително Акрополът, ще бъдат отворени за посетители от 18 май. От понеделник пътуването в континенталната част на Гърция и до остров Крит ще бъде разрешено, а от 25 май – и пътуванията до островите.

„Това е важна повратна точка в усилията ни и трябва да постигнем успех“, заяви Никос Хардалиас, министър на гражданската защита на Гърция.

Представители на туристическата индустрия се надяват да приемат отново чуждестранни посетители през юли. “Посланието е, че Гърция е много безопасна и гостоприемна страна. Каним ги и ги чакаме да дойдат, ако спазват правилата“, заяви кметът на Алимос Андреас Кондилис.

Блокадата в Гърция наред със затварянето на по-голямата част от света и спирането на повечето въздушни полети вероятно ще имат дълбоки последици за страната, която тъкмо беше започнала да се възстановява от десетилетната финансова криза и строгите икономии.

Властите очакват спад между 5% и 10% на БВП тази година преди възстановяването през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още