IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моловете отвориха, но клиентите ги няма

Във всички вътрешни пространства е задължително носенето на маски

13:56 | 18.05.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки че големите търговски центрове от типа Мол отвориха врати от днес за първи път от над месец, наплив от посетители нямаше. Магазините в моловете си останаха празни.

Съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев в големите търговски центрове се спазват строги мерки на хигиена и спазване на дистанция между хората. В моловете има определени врати за вход и изход. Навсякъде ще има разлепени стикери, които посочват къде трябва да се изчаква.



В асансьорите не бива да се качват повече от четирима души, а на ескалаторите ще се допускат до седем човека на разстояние от 1,5 метра между тях, предава Dnes.bg.

Във всички вътрешни пространства е задължително носенето на маски. Наемателите на магазините ще осигуряват дезинфектанти за клиентите и спазването на нужната дистанция. Само на терасите ще може да се консумира храна. Пробването на дрехи и обувки е разрешено.

Пробните и тоалетните ще се ползват през една.

Припомняме, че здравият министър Кирил Ананиев издаде заповедта за отваряне на този тип обекти в петък, след като по-рано през деня за това се беше разбрал премиерът Бойко Борисов с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация. Ден по-рано от Българската стопанска камара (БСК) настояха за цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове.

Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата, се посочва в писмото от БСК.

Решението е поредна стъпка в опита на правителството да нормализира икономическия живот в страната след наложените ограничения. Извънредното положение изтече на 13 май, а Министерският съвет обяви извънредна епидемична обстановка до 14 юни. По време на извънредната епидемична обстановка ще действат ограничения за влизане в страната, продължава карантината и изолацията за заразени и контактите им. Ще бъдат затворени някои търговски обекти и ще се съблюдават мерки за дистанция, носене на маски в обществения транспорт и на закрити места, както и забрана за пазаруване между 8,30 и 10,40 часа за хора под 60 години. На работодателите ще бъде издадена препоръка служителите им над 60 г. да работят от къщи. Отпаднаха всички ограничения за посещения на паркове и градини, но остава забраната за сядане по пейките. Ще бъде подновено извършването на трансплантации.

България въведе извънредно положение на 13 март, за да ограничи разпространението на епидемията от коронавирус. То беше удължено с два месеца до 13 май. Над 2200 заразени с коронавируса бяха регистрирани в България от 6 март насам, починалите са 110 души. Междувременно са излекувани 612 души.

Вижте снимки в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 3 години
Не се нападайте и обиждайте моля. Естествено лесно се спира икономика и бавно се рестартира. Същото ще става и в държавата. До нова година поне ще се чудим на кой свят сме. После ще внимаваме, че идват избори. След това ще гоним някакви икономически показатели. Дано моловете стигнат бързо някакъв здравословен за бизнеса им минимум на клиенти и продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
all_trader2
преди 3 години
безмислено беше тва отваряне ! явно се прави под нечии натиск .. вероятно на собствениците на търговските площи или наематалите които иначе ще фалират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Ама поне *** трябва да си купим или предлагаш да сложим листо отпред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
penman
преди 3 години
Побъркан си ти, при това и мързелив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Призовавам никой да не им стъпва в гнусните молове и да не им пазарува от магазините, пълни с ***! Времето е достатъчно хубаво, хора стойте на открито сред природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
mariata
преди 3 години
Съвсем нормално и очаквано. Хората не ходят в моловете най-малко по 3 причини:- посещението в мол се съчетава с посещение в питейно/хранително заведение.- остатъчен страх от зараза - особено тънък момент е с меренето на дрехите и работата на климатиците- несигурност в бъдещето - не се знае дали парите няма да станат съвсем кът, ако все още са останали след блокадата. Всички стоки, които не са от първа необходимост, а най-вече луксозните са с намалено търсене.Бонус: научихме се да пазаруваме онлайн и все повече на физическите магазини гледаме като на пробна - виждаме на живо телевизор или пробваме дреха, но ги купуваме по-евтино онлайн. А този ни навик ще се задълбочава все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 3 години
Вие какво очаквате ?Побъркаха хората рестрикции,заплахи,сринаха икономиката...Как ще накарат отново потребителите да харчат,и да са сигурни че до половин,една година,няма отново да ги затворят и ограничат,да загубят работата и доходите си...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още