IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков е отведен за разпит

Италианският боклук е причина за спецакциите в Ботевград, Русе и МОСВ, претърсени са имоти, обитавани от братя Бобокови

13:27 | 28.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трафикът на боклук от Италия е в основата на мащабната специализирана операция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), в дома и вилата на заместник-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград, както и в къщата и офисите на бизнесмен в Русе.

Информацията съобщава БНТ, като уточнява, че  Живков като заместник-министър на околната среда и водите е отговарял и продължава да отговаря за даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. По правила могат да бъдат внасяни отпадъци за преработка, но не и такива за съхранение и депониране.

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влязоха днес и в сградата на Министерството на околната среда и водите. Малко след 13 часа от сградата бе отведен заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

"Не съм задържан, оказвам съдействие, след водите темата е отпадъците", бе единственият коментар на Живков пред журналистите, преди да се качи в автомобила на прокуратурата. Припомняме, че точно по идентичен начин бе арестуван и вече бившият министър на околната среда и водите Нено Димов на 9 януари - след разследване за водната криза в Перник.

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец, са търсени документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци.

Живков има два мандата като кмет на Правец, а след това и като областен управител на София. Работил е по инфраструктурни ВиК проекти.

Преди минути са направени обиски на адреси, които се обитават от братя Бобокови. Разследващите са търсили документи и са иззели такива, които да послужат като доказателства по това разследване.

В момента се проучват взимоотношенията на фирмите на братя Бобокови с други дружества, където е било предвидено евентуално италианските боклуци да бъдат горени.

 

От началото на 2020 г. в цялата страна се провеждат проверки и акции във връзка с вноса на италиански боклук. В средата на януари прокуратурата обяви, че в рамките на разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия. В съобщението тогава не се споменаваше поименно никой от тримата заместници на Емил Димитров - Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова.

През февруари Живков отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук, но закъснение при компостирането. Обяснения пред разследващите в края на март даде и министърът на околната среда Емил Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
"Не съм задържан, оказвам съдействие, след водите темата е отпадъците".....Да бе да.....,просто си е поръчал охрана отпред и отзад.....:):):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
Какъв е този талибан-полицай на първия ред.....?По този начин ли се дегизират БОП-аджии.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
realista
преди 3 години
А финансиста на Домусчиеви Горанов кога? Сигурно има повече документи за разкриване и разследване, на чадъра му е много дебел като ***. Защо не докаже доходи и имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още