IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще предлага отключване на автомобила с iPhone

Apple Watch ще следи как спим и си мием ръцете, Apple анонсира и собствените си чипове за Mac-овете

21:29 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На годишната си конференция за разработчици американският технологичен концерн Apple Inc. представи нова система, която позволява на собствениците на iPhone да отключват и стартират колите си през своите смартфони, предава Ройтерс. 

Системата, която освен това позволява на потребителите да споделят дигиталните ключове за колата с приятели и членове на семейството си през iMessage, ще работи със серията BMW 5. Американският технологичен гигант обяви новината по време на виртуалното събитие, снимано в нейната централа в Купертино, Калифорния. Като цяло Apple Inc. ще осъществи най-драстичните промени в началния екран на iPhone от излизането на продукта през 2007 г. като част от актуализацията на софтуера, очаквана по-късно тази година.

Системата ще работи с телефони, използващи сегашната операционна система iOS 13, така че собствениците ще могат да започнат да ползват функцията с пристигането на колите. Apple заяви, че през следващата година на пазара ще се появят още автомобили, които работят със софтуера. 

Освен това компанията разкри, че е ъпдейтнала приложението си за карти с информация за станциите за зареждане на електромобили, като за целта работи с BMW и Ford Motor, за да показва инфраструктурата, която е съвместима с превозните средства на индивидуалните потребители.

Автомобилните новини бяха обявени на конференцията за разработчици, на която се очакваше Apple да подскаже за раздялата си с чиповете на Intel, след като 15 години ползва процесори на марката в своите персонални компютри Mac.

Световната конференция за разработчици се провежда, докато платените услуги през магазина за приложения App Store играят все по-важна роля за растежа на приходите на Apple, тъй като потребителите забавиха покупките на нови бройки iPhone. Технологичният гигант прибира между 15 и 30% от приходите от продажби на разработчиците, които те генерират през App Store. Магазинът е единственият начин да се дистрибутира софтуер на мобилните устройства на Apple.

Тези такси и стриктният процес на преглед на приложенията доведоха до критики от регулаторите в Съединените щати и Европа. Миналата седмица регулатори в Европейския съюз обявиха, че започнат разследване на компанията във връзка с практиките, засягащи App Store.

Но разработчиците все още гравитират около платформата на Apple, защото тя е печеливша, с база от потребители, които са склонни да харчат за платени приложения. Годишната конференция за разработчици, която тази година за първи път се провежда онлайн заради коронавируса, е събитието, на което Apple често обявява достъп до нов хардуер чрез специални инструменти с изкуствен интелект и добавена реалност.

Този път Apple даде на зрителите да хвърлят поглед към новата операционна система iOS 14, която включва подобрения в свалянето на приложения и как се подреждат на екрана, пише CNN. Събитието започна с представянето на нова функция, наречена App Library, която автоматично организира приложенията на екрана, така че на потребителя да не се налага да скролва из няколко страници. 

Новият начален екран позволява на потребителите да поставят уиджети, които седят между типичната мрежа от приложения, заяви Apple в понеделник на виртуалната конференци. Уиджетите представят информация от приложение, като например за времето или календара, което се актуализира през целия ден и може да бъде зададено в различни размери. Новият софтуер също ще позволи на потребителите да скрият приложенията и да имат достъп до нов екран за организиране и търсене на софтуер. Подобна функция ще има и за iPad.

Уиджетите за IPhone бяха една от най-търсените функции,а Google предлага функцията за телефони с Android от години. Крейг Федери, ръководителят на софтуерното инженерство на Apple, заяви, че уиджетите са създадени въз основа на информационните екрани на Apple Watch. Някои Apple уиджети позволяват на потребителите бързо да слушат подкасти, да гледат телевизионни предавания, да четат новини и да преглеждат ежедневно фитнес занимания.

Освен това компанията показа нов начин за откриване и достъп до нови приложения. Функцията, наречена App Clips, предлага за ползване малка част от приложението в момента, в който е нужна, независимо дали става дума за наем на тротинетка, или за поръчка на храна за вкъщи. Тези приложения са малки по размер и се интегрират с Apple Pay. Потребителите пък могат да решат кога и дали да свалят пълната версия на приложението от App Store.  

В допълнение компанията обяви нови актуализации на груповите чатове в iMessage, включително опция за отбелязване на най-важните разговори и възможност за споменаване на другите, както в Slack. 

Apple Watch ще следи как си мием ръцете

Apple представи и нов набор от функции за своя смартчасовник в понеделник, като добави функции за проследяване на съня, актуализирано приложение за фитнес и възможност за проследяване на сесия за миене на ръце.

Основната нова функция ще позволи на Apple Watch да наблюдава моделите на спане и качеството на съня на потребителя, заяви Apple в понеделник на виртуалната конференция за разработчици на софтуер. Инструментът ще включва функция „wind down“, до която потребителят ще има достъп, докато се подготвя за лягане. Тя ще се интегрира с нов раздел за сън в приложението Health на iPhone.

Новата функция за миене на ръцете подсказва на потребителите колко време трябва да мият ръцете си. Преработено приложение Fitness в новия софтуер, наречен watchOS 7, ще може да проследява тренировки с танци и основни тренировки. Новият софтуер също така ще има някои визуални подобрения. Компанията ще добави нови лица, включително едно с по-голям часовник, както и възможност за споделяне на дизайни на лица на часовници с други потребители. Apple не поясни кога ще бъде достъпен новият софтуер.

Apple Watch, пуснат за първи път през 2015 г., е ключов компонент за диверсифицирането на хардуерните продажби на компанията. Часовникът придобива нови хардуерни и софтуерни фейслифти всяка година, а новите модели се очакват по-късно тази година. Продуктът е част от сегмента на аксесоарите на Apple, който генерира близо 25 млрд. долара за Apple през миналата фискална година, или около 10% от продажбите. През миналото тримесечие сегментът беше вторият по големина след този на iPhone.

Разводът с Intel

Но и това не е всичко. Apple Inc. заяви, че планира да продава линията си компютри Mac с процесори, проектирани в самата компания, което е знак за прекратяване на 15-годишния му съюз с Intel Corp.

Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, описа този ход като основен преход за Mac. „Mac преминава към собствения за Apple силиций“, заяви Кук в понеделник на виртуалната конференция за софтуерните разработчици. „Когато правим смели промени, това е по една проста, но мощна причина: така че да можем да правим много по-добри продукти“.

Партньорството между Apple и Intel се формира през 2005 г., когато Стив Джобс очерта отдалечаването на компанията му от процесорите на PowerPC на сцената в същата серия от събития на Apple за разработчици. Intel помогна на Apple да настигне компютрите с Windows, някои от които бяха по-мощни по онова време. В тандема обаче Apple работеше върху по-енергийно ефективни чипове за мобилни устройства, базирани на дизайна на Arm Ltd. и продължава да ги използва за захранване на iPhone и iPad.

През последните години скоростта и енергийната ефективност на мобилните чипове на Apple бързо нарастват, докато темпът на подобряване на частите на Intel се забавя. Това раздразни мениджмънта на Apple, който насърчи силициевото подразделение на компанията да разработи по-мощни процесори, подходящи за Mac, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Разводът с Intel се кове от много дълго време. Още през 2012 г. Apple започва да проучва преминаването към собствени чипове, съобщи Bloomberg по това време. През 2018 г. Bloomberg съобщи, че Apple официално ще започне прехода за отдалечаване от Intel през 2020 г.

В допълнение към гарантирането, че наследеният софтуер работи добре на новите Mac-ове, за Apple ще бъде предизвикателство да направи процесорите достатъчно бързи, за да заменят чиповете на Intel в своята „про“ линия компютри.

Mac вече не е основният двигател на приходи за Apple, какъвто беше преди, но спокойно продава около 20 милиона единица годишно, като осигурява приходи за около 25 милиарда долара. Компютрите са ключови за Apple и по друга причина - за да запази своя пазар за професионалисти, което спомага за стимулирането на покупките на по-популярни устройства като iPhone, AirPods и Apple Watches. 

За Intel раздялата с Apple е по-скоро символичен удар, отколкото финансов. Цялата гама от лаптопи на Mac представлява по-малко от 5% от годишните приходи на Intel, показва оценка на Стейси Расгон, анализатор от Sanford C. Bernstein. По-голямото притеснение е, че Apple би могла да накара други производители на компютри да осъществят подобни ходове, каза той. „Сега имате действителен компютър, който може да работи на нещо, което не е Intel“. 

Intel, най-големият производител на чипове в света, отхвърля опитите за отслабване на доминацията си на пазара за персонални компютри от десетилетия. Единственият ѝ пряк конкурент днес е Advanced Micro Devices Inc., който произвежда по-нови процесори, които започнаха да се налагат през последните две години. Но приходите на AMD все още са по-малко от 10% от приходите на Intel.

Вижте и галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още